УВЕЋАНЕ ПЕНЗИЈЕ СТИЖУ ОД СРЕДЕ: Сви ће добити повишицу од 5,5 одсто, познато ко први добија новац

Novosti online

26. 01. 2022. у 12:20

ПЕНЗИОНЕРИ из категорије самосталних делатности први ће добити јануарску пензију увећану за 5,5 одсто, а исплата ће почети у среду, 2. фебруара.

УВЕЋАНЕ ПЕНЗИЈЕ СТИЖУ ОД СРЕДЕ: Сви ће добити повишицу од 5,5 одсто, познато ко први добија новац

Д.Н.

Са повећањем од 5,5 одсто просечна пензија у Србији ће износити око 31.000 динара.

Према календару исплата у фебруару самосталцима ће исплата почети у среду, и онима који примања добијају преко текућих рачуна и корисницима којима пензије стижу на кућне адресе или их подижу на поштанским шалтерима. Следећи на реду за исплату су војни и пољопривредни пензионери који пензије добијају преко текућих рачуна, преноси Блиц.

Њима ће примања почети да пристижу 5. фебруара, а пензионерима ових категорија којима пензије стижу на кућне адресе или их подижу на поштанским шалтерима, два дана касније, дакле 7. фебруара. Као и обично, пензије ће последњи добити пензионери из категорије запослених.

Они који пензије добијају преко текућих рачуна, пензије ће добити 9. фебруара, а остали дан касније.

Практично, они који имају већу пензију вредносно ће добити "дебљу коверту", али највећи број пензионера имаће у џепу између 825 и 1.100 динара више. До ове рачунице дошли смо по основу чињенице да највећи број пензионера у Србији (њих око 17 одсто) има пензију између 15.000 и 20.000 динара.

Око 10.000 пензионера, колико их данас има пензију од око 30.000 динара, од фебруара примаће око 1.650 динара више него у децембру 2021.

 

Пензије расту по швајцарском моделу

Пензије ће у овој години, иначе, расти по швајцарском моделу.

Такво обрачунавање у Србији је ступило на снагу у јануару 2020. године, и то практично значи усклађивање раста са 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде.

„Швајцарска формула“, иначе, била је уведена 2003. године и примењивана до 2006, када је укинута на инсистирања Светске банке, а у оквиру тадашњег аранжмана ММФ-а. Од тада су пензије усклађиване само са растом инфлације.

Пензије су ванредно повећане 2008, а од 2010. године су усклађиване само са ценама и делом раста БДП-а преко четири одсто. У 2014. години су у склопу мера фискалне консолидације смањене пензије веће од 30.000 динара, али су касније неколико пута увећаване у зависности од стања у републичком буџету.

Већина европских земаља има формуле за усклађивање пензија, а најчешће се одређују у складу са растом инфлације и просечних зарада.

Свим пензионерима стиже и 20.000 динара у фебруару.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

ЖЕЛИТЕ ДА ОДУШЕВИТЕ СВОЈЕ НАЈМЛАЂЕ: Нема бољег избора од овог хотела у Бодруму, а ништа мање се ни ви нећете одушевити