НИЈЕ СВАКОЈ ВЕКНИ ЦЕНА "НА ЛЕДУ": Потрошачи у недоумици које су основне намирнице заштићене уредбом

Е. Б. Т.

24. 01. 2022. у 07:03

НАЦИОНАЛНОЈ организацији потрошача Србије (НОПС) последњих дана више грађана је јавило да не поштују сви уредбу Владе, према којој хлеб од брашна тип 500, познат под називом "сава", не може да кошта више од 46 динара.

НИЈЕ СВАКОЈ ВЕКНИ ЦЕНА НА ЛЕДУ: Потрошачи у недоумици које су основне намирнице заштићене уредбом

Фото А. Стевановић

Купци су указивали на конкретну векну једног произвођача, која је наплаћена 109,85 динара. Како "Новости" сазнају, она спада у специјалне врсте хлеба и по саставу и по начину припреме, јер се пече у посебним плетеним корпицама и њена максимална цена није ограничена. Потрошачи мисле да се Владина мера односи на сваки бели хлеб, али она важи само за једну врсту која је направљена од брашна тип 500, воде, квасца и соли.

Председник Уније пекара Србије Зоран Пралица истиче да је један од циљева уредбе био да се спусте марже трговинских ланаца које су високе за хлеб и крећу се од 50 до 100 одсто.

- Ограничена цена векне је обезбеђена захваљујући интервентним количинама брашна из Робних резерви за произвођаче, спуштању трговачке марже и повраћаја на пет одсто - објашњава Пралица.

- Само једну врсту хлеба је држава заштитила. То је векна од пола килограма, направљена од брашна типа 500, воде, соли и квасца и једино за њу је прописано да може максимално да кошта 46 динара. За сваку другу врсту хлеба, који има било који други додатак, цена се слободно формира.

Фото Новости

Он указује и да су се пекари обавезали да произведу 30 одсто векни, које се у народу зову "сава".

- У великим трговинским ланцима и занатским пекарама поштује се тај проценат - истиче Пралица.

- У малим продавницама, самосталним трговинским радњама се још више овог хлеба продаје, половина или чак 100 одсто, јер неки само ту врсту имају у понуди.

Нико од произвођача се, како истиче, не жали. Прва тура преузимања брашна по субвенционисаној цени из Робних резерви почела је у децембру. Пралица наводи да је то на бази тромесечне потрошње и да произвођачи преузимају сукцесивно, како троше. Друга тура пријава требало би да почне у фебруару. Неки произвођачи нису знали, па су закаснили са пријављивањем, зато сада чекају нови круг.

ПЕЦИВО НЕЋЕ ПОСКУПЉИВАТИ

ПОТРОШАЧИ страхују да би ограничавање цене векне "сава" могло да утиче на поскупљење пецива, али за сада нема бојазни да ће се то десити.

- Нема најава да ће у наредном периоду да расте цена тих производа - каже председник Уније пекара Србије Зоран Пралица.

- Крајем прошле године је било поскупљења и то је то. Од марта очекујемо и да падне цена пшенице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РУСИ ПОТВРДИЛИ: Тржни центар је погођен, али није наша грешка