НАФТА СКУПЉА НА ДУЖИ РОК: УНКС - Постоји простор да се смање акцизе

Е. Б. Т.

21. 01. 2022. у 10:01

ГОРИВО на српским пумпама је од 20. децембра до 17. јануара у просеку поскупело два динара, а имајући у виду дешавања на светском тржишту, тај тренд ће се наставити.

НАФТА СКУПЉА НА ДУЖИ РОК: УНКС - Постоји простор да се смање акцизе

Фото АП

 То је последица берзанских кретања сирове нафте брент која је достигла највише вредности за последњих седам година и у четвртак ујутру је износила 88 долара по барелу. Забрињавају процене аналитичара да ће за неколико месеци премашти 100 долара, а постоји и опасност да дође до проблема у снабдевању.

Јуче је литар бензина на појединим станицама у нашој земљи коштао од 167,90 до 168,40 динара, дизела од 175,4 до 176,90, а ауто-гаса 93,90 до 95,90 динара. Генерални секретар Удружења нафтних компанија Томислав Мићовић истиче да Србија већину нафте увози и да то све утиче на цене, тако ће се и овај скок сировине одразити на наше тржиште.

- Цена нафтних компанија, дистрибутера, увек прати њихове трошкове - објашњава Мићовић. - У садашњој ситуацији, државама остаје да гледају да смање свој удео. Када су овако високе цене, приход од ПДВ-а је већи него што је наша земља пројектовала. Постоји ту простора да држава смањењем фискалних оптерећења горива помогне целој економији и друштву да се не пренесе тај утицај на све производе и услуге, јер то ће онда изазвати једну ланчану реакцију.

Он је подсетио да нас осим овога, као и сваке године, очекује и усклађивање акциза са годишњим индексом лањских потрошачких цена. Сада ће, према његовима речима, тај износ бити 5,5 динара, што је више него за четири претходне године заједно. Лане је било 0,89 динара, годину дана пре 1,20, а 2019. је износило 1,30 динара. Како је објаснио, садашњи скок цене сирове нафте разликује се од ранијих, јер, по свему судећи, неће бити кратког даха.

Фото илустрација ВН

 

- Овог пута аналитичари са свих страна се слажу да врло брзо, до пролећа, можемо доћи до цене веће од 100 долара по барелу - нагласио је Мићовић. - То је веома забрињавајуће и то треба да упозорава и нашу власт да припреме одговор на тако нешто.

Цена нафте је, како наводи, достигла највише вредности од октобра 2014. године. То је последица геополитичких тензија, редуковане производње, али и повећане потражње. Он наводи да на тржишту нема довољно нафте, да постоје велики ризици, па се и залихе подижу. Ушли смо у период раста цена "црног злата" који неће тако брзо стати.

- Сада више фактора утиче истовремено, напад на постројења у Саудијској Арабији, напето је на граници Украјине, а најкрупнија ствар у последња два дана је хаварија на врло битном нафтоводу који из Ирака довози "црно злато" на Медитеран, који је битан и за нашу земљу - истиче Мићовић. - Србија се снабдева у Медитерану, сваки дефицит ту може изазвати проблем у снабдевању.

Фото илустрација ВН

Постоји ризик, како каже, да нуклеарни споразум са Ираном буде одложен, а то значи да би иранска нафта остала изван тржишта, што би повећало потражњу. Он наглашава да би сваки поремећај у ситуацији када нема довољно "црног злата" довео до његовог још већег поскупљења. Од почетка године брент нафта је скочила за десетак долара по барелу. Њена цена је 1. децембра била 68 долара, а у четвртак ујутру 88 долара.

Заменик председника Удружења приватних бензинских станица Србије Бора Татић каже да набавне цене горива полако расту, али не у значајном износу. За последњих месец дана су бензин и дизел поскупели динар до два, али пре тога су мало појефтинили. Он истиче да то није ништа необично и да не очекује велике скокове у наредном периоду.

ПОТРОШЊА ВЕЋА НЕГО ПРЕ КОРОНЕ

ПОТРОШЊА горива у Србији је већа него претпрошле године - истиче Томислав Мићовић из УНКС-а. - То није случај у многим земљама, али сви иду ка томе. Очекује се да ће ове године бити значајно премашена та потрошња из 2019, јер економски раст то увек вуче са собом. С друге стране, овакав скок нафте ће га смањити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)