ДА ЛИ СУ НУКЛЕАРКЕ БЕЗБЕДНЕ? Поповић за "Новости" - Од Чернобиља је искључена могућност грешке људског фактора (ВИДЕО)

М.Стевановић

18. 01. 2022. у 19:06

РЕТКА, али врло значајна, негативна искуства из прошлости утицала су на то да код великог дела популације постоји једна врста отклона према примени нуклеарне енергије првенствено у енергетске сврхе, што се даље прелива и у опште негативан став према примени нуклеарне енергије и технологија чак и у мирнодопске сврхе, попут врло значајне примене у медицини.

ДА ЛИ СУ НУКЛЕАРКЕ БЕЗБЕДНЕ? Поповић за Новости - Од Чернобиља је искључена могућност грешке људског фактора (ВИДЕО)

Фото: М.Стевановић

Министар Поповић истиче за "Новости" да је од велике хаварије у Чернобиљу могућност грешке људског фактора у потпуности искорењена, те сходно томе нема разлога за бригу.  

- Нуклеарне технологије се користе свакодневно, и ми и данас користимо нуклеарне технологије за дијагностику и делимично лечење онколошких болести, али примена је наравно много шира и Србија може да постане центар најбоље нуклеарне дијагностике онколошких болести за југоисточну, а можда и за целу Европу - наводи Поповић.

Министар истиче да Мађарска и Бугарска већ имају нуклеарне електране које су у близини границе са Србијом, али да по питању безбедности можемо бити потпуно мирни: 

- Србија нажалост тренутно нема нуклеарну електрану, има је и Мађарска, и та нуклеарна електрана је 50 километара од наше границе, и Бугарска на око 150 километара од наше границе, али и што се тога тиче и што се тиче наших комшија можемо бити мирни и спокојни, практично после Чернобиља је искључена могућност грешке људског фактора. Све те нуклеарне електране су направљене на нивоу 3+, то су најновије безбедоносне технологије, и ви практично немате ниједан инцидент у последњих 30 година. Најважније је да све буде транспарентно, да све буде по процедурама које постоје, а то су највише безбедносне процедуре које се користе од Америке до Европе и Азије, и важно је да управо на тим принципима ради свака нуклеарна електрана. Наше комшије у Мађарској и у Бугарској тако и раде. 

Фото: Министарство за иновације и технолошки развој

Поповић истиче да се нада да ће у будућности и Србија имати нуклеарну електрану.

- Тиме бисмо у будућности омогућили грађанима да и јефтиније плаћају струју, а нашој привреди да може убрзано да се развија, јер данас ко нема своју струју, ко нема енергетску безбедност, тај ће имати велики проблем са развојем економије, а то је показала и најновија енергетска криза, где практично у том тренутку када криза почиње свако мисли само на себе - истакао је Поповић за "Новости". 

Енергетска безбедност залог за економски развој

Министар Поповић истиче да се Србија убрзано економски развија, али да се мора размишљати и о енергетској безбедности. 

- Баш као што говоримо о војној безбедности морамо да говоримо и о енергетској безбедности, јер је то залог за економски развој Србије која је сада заиста лидер у југоисточној Европи по економском развоју. Као што је рекао и наш председник Александар Вучић имамо много могућности да привучемо још више инвеститора, али сви инвеститори када долазе у земљу траже да имају јефтину струју и да имају гас. Изградњом Јужног тока омогућили смо да имају гас који добијамо из Русије по најбољим ценама, а сигуран сам да ћемо у будућности са нешто мањим коришћењем угља као ресурса за производњу електричне енергије, смањењем емисије ЦО2, али и још више коришћењем хидропотенцијала које Република Србија има, као и развојем блокова у Костолцу и Обреновцу, бити у таквој позицији да би и нуклеарна електрана значајно побољшала и појефтинила цену електричне енергије за све кориснике, како за привреду, тако и за грађане - закључује Поповић. 

До краја године почетак изградње важног Центра

Подсетимо, Поповић је данас одржао билатерални састанак са руководством руске државне корпорације Росатом на којем се разговарало о изградњи Центра за нуклеарне технологије у Србији. Министар је навео да се почетак изградње овог центра очекује до краја 2022. године.

Поповић је истакао да ће овај центар значајно допринети подизању капацитета Србије у области медицине, а посебно је значајан за онколошке пацијенте који ће када центар буде изграђен све потребне терапије, које су се до сада увозиле у Србију, моћи да имају у нашој земљи.

- Центар је значајан и за развој српских кадрова у области нуклеарних технологија у чему је Србија некада предњачила у Европи - рекао је Поповић.

БОНУС ВИДЕО: 

МИНИСТАР ПОПОВИЋ ИЗ ДУБАИЈА: Почетак изградње Центра за нуклеарне технологије у Србији до краја године

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)