НАПУНИЛИ ПОЛОВИНУ БУЏЕТА СРБИЈЕ: Управа царина лане приходовала 1,1 милијарду евра више него 2020.

Ј. Су.

19. 01. 2022. у 09:54

ПРИХОДИ Управе царине су у 2021. били већи за 1,1 милијарду евра или 21 одсто у односу на претходну годину. И у поређењу са 2019, када није било пандемије, приходи су већи, и то за 15 процената. Толики раст је постигнут, пре свега, снажним инсистирањем на доследној примени закона и царинских прописа.

НАПУНИЛИ ПОЛОВИНУ БУЏЕТА СРБИЈЕ: Управа царина лане приходовала 1,1 милијарду евра више него 2020.

Фото Танјуг

Ово је у уторак изјавио в. д. директора Управе царине Бранко Радујко. Према његовим речима, кроз успешно вођене судске поступке Управа је прошле године уштедела држави више од 1,1 милион евра и 156 милиона динара.

- Током године дана Унутрашња контрола Управе царине имала је 20 иницијатива за дисциплински поступак због сумњи на прекршаје у раду и евентуалну корупцију - истакао је Радујко. За годину дана царина је запленила 717 килограма наркотика, 1,4 милиона комада цигарета, четири тоне дувана, 321.000 литара нафтних деривата, 160.000 доза лекова и раствора, 11,5 килограма злата, 23.000 литара алкохолних пића, 130 вредних културних добара, 537 комада оружја и муниције, а спречена је трговина људима и заплењено пет милиона евра.

Како је Радујко најавио, наредних недеља прорадиће и електронска лицитација, као апликација Управе царине, у којој ће купци бити под шифрама. То ће смањити ризик од злоупотреба и грешака људског фактора. Вршилац дужности директора Управе нагласио је и добру сарадњу са МУП, тужилаштвом и БИА, чиме се омогућава добра заштита државе.

- Управа царине ће наставити да инсистира на пуној примени закона и царинских прописа, по принципу "једнако за све" - казао је Радујко. - Чинимо све да Србија буде атрактивнија и за путнике и за инвеститоре. Да грађани и привреда имају што једноставније процедуре.

Када је реч о систему "Отворени Балкан", Радујко је рекао да на прелазу Прешево до сада није било проблема. У Управи су указали и на значај дигиталног повраћаја ПДВ странцима, посредством система "Глобал блу". О томе странце информишу на граници.

Радујко је рекао и да са српске стране, што се тиче полиције и царине, код моста Братољуб који спаја Љубовију и Братунац, све функционише без проблема. Уз то, додао је и да је заплењена слика Паје Јовановића, због специјалних услова чувања, у трезору Народне банке Србије.

На конференцији је Радујко истакао и да се заплењени наркотици предају полицији и тужилаштву. А увоз из Кине је у 2021. порастао за 29 одсто.

ДИГИТАЛИЗАЦИЈА И "ОТВОРЕНИ БАЛКАН"

НАЈВАЖНИЈА ствар Управе, али и привреде, јесте то што смо покренули амбициозан пројекат дигитализације царинских поступака што смо дужни да обезбедимо привреди, истакао је Радујко.

- Добар пример је иницијатива "Отворени Балкан" где се већ избегава непотребна папирологија и чекање по шалтерима - објаснио је први човек Управе царине. - Документација путује електронски. Сада имамо систем између нас и Северне Македоније, и њих и Албаније. Пуно је урађено. Амбиција је да такав систем проширимо на све граничне прелазе, и на све суседе.

ЗАПОСЛЕНИ

У УПРАВИ царине било је значајних кадровских промена, али и по царинарницама. Свакодневно се обавља контрола примене царинских прописа.

- Нема повлашћених ни дискриминисаних, и то је донело резултат - рекао је Радујко.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОСВОЈЕН СЕВЕРОДОЊЕЦК: Кадиров објавио снимак - народ поздравља борце, девојчица имала посебну поруку