ОБМАНА У ЕКОЛОШКИМ КЕСАМА: Пластичне "торбе" у нашим радњама нису биоразградиве иако на њима тако пише

Ј. Субин

17. 01. 2022. у 10:00

У СРБИЈИ и даље на пластичним кесама стоји натпис да су биоразградиве, иако то нису! Наша земља, последње две године покушава да протера пластичне кесе из употребе, међутим, неуспешно. Свакако, овим новим кесама највише се радују трговци и произвођачи, јер од кад су надлежни решили да сачувају животну средину, оне су поскупеле неколико пута. Уз то, стручњаци узалуд објашњавају да су то оксоразградиве, а не биоразградиве кесе и да би неко за ту "превару" требало и да одговара.

ОБМАНА У ЕКОЛОШКИМ КЕСАМА: Пластичне торбе у нашим радњама нису биоразградиве иако на њима тако пише

Фото Танјуг

Како је за "Новости" испричала др Бранка Пилић, професорка са Катедре за инжењерство материјала на Технолошком факултету Унверзитета у Новом Саду, праве биоразградиве кесе се користе само у појединим трговинским ланцима, увозе се, и у Србији их нико не производи.

- Пластичне кесе на нашим просторима су направљене од материјала који се зове полиетилен - објашњава др Пилић. - Забрањене су кесе дебљине од 15 до 50 микрона. А, дозвољене само оне које у себи имају адитив за такозвану оксо-разградњу. Такве кесе нису биоразградиве, оне су само оксоразградиве. Праве биоразградиве кесе нису направљане од полиетилена.

А о томе што су српски купци у заблуди, јер сматрају да су кесе које купују еколошке и тиме донекле чувају животну средину, професорка Пилић каже:

- На неки начин то је незнање надлежних органа, који нису пратили трендове директива у ЕУ, па Правилник о употреби пластичних кеса није разликовао оксоразградиве од биоразградивих кеса. Мислим да је ступио на снагу нови Правилник, у којем се дефинишу ове разлике. Према тим новим смерницама, на свим кесама у које је додат адитив треба да пише да су оксоразградиве. То је стандард који предвиђа евентуалну биоразградивост која се код нас нигде не испитује.

Биоразградива кеса направљена је од природних полимера. Њих разлажу микроорганизми. Кесе које сада купујемо су добијене од класичних пластичних материјала, који настају од нафте. У неке је само додат адитив, који треба да симулира биоразградњу. Кеса која има адитиве пре ће се распарчати на микропластику и ти микроделови остаће у земљишту и тако ући у водоток. То, такође, чини велико загађење. Такве кесе, пластичне и са адитивима, распадају се хемијским путем, а не уз помоћ микроорганизама. Ону што је направљена од полиетилена не могу да нападну микроорганизми, ни под каквим условима, што је суштина биоразградивости.

ШТЕТНИЈЕ

КАКО објашњава др Пилић, кесе са адитивима су штетније од обичних, јер се брже разграђују у опасну пластику и не можемо то да контролишемо. И кесе са адитивима, које ми тек уводимо, већ се забрањују у Европи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЖЕЛИТЕ ДА ОДУШЕВИТЕ СВОЈЕ НАЈМЛАЂЕ: Нема бољег избора од овог хотела у Бодруму, а ништа мање се ни ви нећете одушевити