ИНТЕРВЈУ Синиша Мали: Српска каса неће трпети због опште енергетске кризе

Александра БУЛАТОВИЋ

06. 01. 2022. у 16:01

ТРЕНУТНО не планирам никакве трке, осим учешћа у оној изборној, како бих помогао мојој Српској напредној странци на предстојећим изборима. У спортском духу најављује министар финансија и потпредседник напредњака Синиша Мали, који је познат као велики заљубљеник у атлетику. Каже нам да редовно трчи и одржава кондицију, јер је спорт "нешто што га испуњава, подиже му расположење, побољшава концентрацију, чува здравље".

ИНТЕРВЈУ Синиша Мали: Српска каса неће трпети због опште енергетске кризе

Фото Д. Миловановић

* Опозиција гаји велике наде да би баш у трци за Београд могла да "скине" напредњаке са првог места. Стрепите ли од таквог исхода?

- Грађани Београда одлично памте шта им је претходна власт, а садашња опозиција, оставила у аманет. Подземни контејнери, реплика Теразија, Пазлград, реконструкција Булевара, Пионирски град који је отет од деце да би изградили кућу "Великог Брата", само су неке од њихових афера. Док су пунили своје џепове, празнили су касу Београда, који су оставили на рубу банкрота. Град и његови становници су се годинама опорављали од катастрофе коју су оставили за собом, и сигуран сам да је нису заборавили. Тако да не стрепим од изборног резултата, јер знам да иза нас стоје рад, посвећеност и борба за бољи живот сваког грађанина Србије, а иза њих су остали само јавашлук, пљачка и њихови пуни џепови.

* Помињете се као најозбиљнији кандидат за новог премијера. Да ли одлука о поништавању доктората може да вам умањи шансе?

- Мислим да није време да се бавимо предвиђањима и расподелама функција. Пред нама је дуг пут, избори још нису ни расписани, тако да је заиста рано бавити се питањем ко ће бити премијер и министри у наредној влади. Лично немам амбицију да будем премијер и функција коју сада обављам је оно што ми одговара, и за шта сам се школовао. Министар сам финансија, тај посао радим најбоље што могу, апсолутно сам посвећен и срећан сам што својим знањем могу да допринесем томе да грађани Србије живе боље и да квалитет њиховог живота константно расте. Годинама сам вредно учио и стицао нова знања, и поносан сам на све што сам научио у последњих 20 година, колико се активно бавим економијом и финансијама.

* Јесте ли се препознали у Вучићевој прозивци да министри морају више да се крећу међу народом?

- Председник је потпуно у праву да министри морају више да се крећу међу народом, да разговарају са грађанима, да чују њихове проблеме и недоумице. Министри су ту због народа и њихов посао је да побољшају квалитет живота грађана и да им обезбеде боље сутра. Као министар финансија, имам мање догађаја на терену него што сам их имао као градоначелник Београда, када сам свакодневно, по више пута дневно, био на терену и разговарао са грађанима. Волим непосредну комуникацију са људима и кад год имам прилику, идем на терен и разговарам са њима.

* Крај 2021. и почетак ове године обележила је енергетска криза. Хоћете ли држава морати субвенцијама да помогне ЕПС и да ли се зна колико?

- Енергетска криза је присутна у целом свету, борба за енергенте се води на свим фронтовима и заиста је реч о огромном изазову. Међутим, јавне финансије Србије су у одличном стању и имамо довољно новца да покријемо све потребне трошкове, тако да буџет неће трпети због светске енергетске кризе. Захваљујући раније спроведеној фискалној консолидацији и одговорном вођењу јавних финансија, имамо довољно средстава и држава је у сваком тренутку спремна да издвоји новац за набавку струје или гаса. Наравно, предност наше земље је и што ми сами производимо електричну енергију, тако да засад нема разлога за бригу. Грађани и привреда ће имати и струју и грејање, и то се не доводи у питање.

* Од 1. јануара мајке првог детета могу да рачунају на три пута већу подршку државе, 300.000 динара. Колико та мера ремети буџетску рачуницу за 2022?

- Мајке у Србији за прво дете, почев од 1. јануара, добијају по 300.000 динара, што је, сматрам, одлична мера, у склопу осталих мера, за подизање наталитета у нашој земљи. Такође, родитељи ће за друго и треће дете добити једнократно по 100.000 динара, уз већ постојећих 10.000 динара месечно у трајању од две године за друго дете, односно 12.000 месечно за треће дете у трајању од 10 година. Све те мере ни на који начин не ремете буџетску рачуницу јер, са једне стране, имамо сасвим довољно новца, а са друге стране, издвајање за децу и повећање наталитета нису трошак, већ инвестиција. Деца су наша будућност, треба да их се рађа што више и то је приоритет свих приоритета. Надам се да ћемо кроз ову меру потрошити много новца, јер ће то значити да се родило много беба.

* Радници у јавном сектору и најстарији суграђани већ од почетка године могу да рачунају на већа примања. Да ли су то једине повишице у 2022?

- Пензије у Србији су од 1. јануара повећане за 5,5 одсто, а ако томе додамо и да ће сви пензионери у фебруару добити по 20.000 динара новчане подршке, долази се до 11,2 одсто повећања пензија у 2022. години у односу на 2021. Такође, плате у јавном сектору су повећане за осам одсто запосленима у здравственим установама, војсци, установама социјалне заштите, односно седам одсто за остале запослене у јавном сектору. Од 1. јануара је повећана и минимална зарада за 9,4 одсто, чиме је она по први пут прешла 35.000 динара. Такође, здравствени радници ће у јануару добити једнократно по 10.000 динара.

Фото Д. Миловановић

* Да ли привреди треба још подршке државе како би се изборила са кризом изазваном пандемијом? Размишљате ли о новом пакету?

- Када је почела пандемија вируса корона, Влада је одговорно и правовремено реаговала и током 2020. донела и спровела два пакета економске подршке привреди и грађанима, а у 2021. и трећи пакет помоћи. Ти пакети су нам омогућили да се успешно боримо са кризом и да њен терет не пребацимо на привреду и грађане. Сматрамо да смо тиме значајно помогли привреду и очували радна места, о чему говори и податак да је стопа незапослености у трећем кварталу 2021. износила 10,5 одсто, што је на претпандемијском нивоу. Фабрике нису затваране, погони нису стали, радници нису остали на улици. Држава је показала да је одговорна и да је ту онда када је најпотребније, а тако ће бити и у наредном периоду.

* Могу ли грађани да се надају додатним исплатама?

- Осим пензионера, који ће 10. фебруара добити по 20.000 динара, и здравствених радника који ће добити по 10.000 динара у јануару, нова мера помоћи коју смо предвидели јесте новчана подршка у износу од по 100 евра, у динарској противвредности, за младе од навршених 16 до навршених 29 година. Пријава младих ће бити могућа од 15. до 30. јануара на порталу Управе за трезор, а новац ће им бити исплаћен убрзо након тога. Сматрам да је ово добра мера којом подржавамо наше младе људе, који су будућност наше земље и показујемо им да је њихова држава ту за њих.

* Шта ће на крају бити са Законом о експропријацији? Да ли се припремају измене или сте потпуно одустали од нове верзије?

- Влада ће анализирати да ли су измене Закона неопходне и у ком обиму, и ако се увиди да га је неопходно изменити, приступиће се том процесу, али уз најширу могућу јавну расправу. У њу ће бити укључена сва релевантна струковна удружења, стручна јавност, представници привреде и цивилног друштва. Дакле, уколико се буде ишло на измене, претходиће им свеобухватна јавна расправа у трајању од неколико месеци.

УНОСИМ БАДЊАК И ЧЕКАМ ПОЛОЖАЈНИКА

* КАКО прослављате Божић?

- Трудим се да сваки слободан тренутак проведем са својом децом и зато увек једва чекам празнике, када имам мало више времена да будем са својим најмилијима. Божић проводим у кућној атмосфери, у најужем кругу, поштујући наше дивне обичаје попут уношења бадњака у кућу, доласка положајника, ломљења чеснице. Божић треба да нас све подсети на праве вредности, вредности заједништва, мира, слоге, радости. Овом приликом бих свим верницима који славе празник Христовог рођења по јулијанском календару, пожелео пуно здравља, мира, успеха и благостања. Христос се роди!

СТИГЛЕ РОЛКЕ ЗА ВУЧИЋА

* ДА ли је председник Вучић за Нову годину увећао колекцију ролки или сте му купили нешто друго?

- Као што сам и обећао, а ја обећања испуњавам, купио сам му ролку, тачније неколико ролки у различитим бојама. Претпостављам да ће ово сад опет бити тема "озбиљних" анализа опозиционих медија, који ће се бавити тиме зашто председник Вучић има нову ролку и шта је тиме желео да поручи. Више не смете ни ролку да обучете, а да то не наиђе на злураде коментаре и анализе. А с обзиром на то да је већ јануар и да је председников рођендан почетком марта, ето нове теме за размишљање - "шта ћу му купити за рођендан".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)