МИНИСТАР МАЛИ: Стопа раста до краја године 7,4 одсто

Танјуг

16. 12. 2021. у 15:03

СТОПА раста у Србији до краја године биће већа од пројектованог нивоа, рекао је министар финасија Синиша Мали и потврдио да је Србија од једне од кредитних агенција добила потврду за добијање највишег инвестиционог рејтинга.

МИНИСТАР МАЛИ: Стопа раста до краја године 7,4 одсто

Фото: Танјуг

- Стопа раста ће бити 7,4 одсто на основу резултата из октобра, а са стопом раста од прошле године кумулативно ћемо бити први у Европи. За наредну годину очекујемо 4,5 до пет одсто раста и са очекиваним високим растом следећих година то ће нам омогућити да достигнемо стандард становништва близу ЕУ2 - навео је министар Мали на представљању резултата истраживања пословне климе "Девето пролазно време - имуни одговор економије".

Прецизирао је да ће јавни дуг до краја 2021. пасти на 58 процената БДП-а, те да је земља потпуно ликвидна и испуњава све своје обавезе.

- Наредне 2022. насталваљмо исту политику која се ослања на два стуба: потрошњу, јер је просечна зарада у Србији око 600 евра чиме се подиже ново потрошње и на улагање у инфраструктуру за шта имамо 486 милијарди динара у буџету, а помоћи ће расту БДП-а кроз грађевинарство. Ово чини земљу атрактивнијом за живот и улагања - истакао је Мали.

Мали је потврдио да је Србија добила од једне од кредитних агенција потврду услова за добијање инвестиционог рејтинга и да би још две требало да дају такву оцену, како бисмо имали ниже трошкове финасирања пословања.

- Дошли бисмо до тога и прошле године, да није било пандемије. То ће бити најобјективнија и највећа потврда економске политике која води унапређењу пословања у Србији - закључио је министар Мали.

Додао је како ће еФискализација допринети ефиканости и транспартности рада привреде и даљој борби притив сиве екомномиие, а до краја следеће гдине ћемо имати и електронске фактуре, које ће решити проблем са папирологијом.

- Србија је чврсто на путу пирближавнаја ЕУ и све нас је обрадовало отварње Кластера 4, тако да сада имамо отворена 22 од 35 поглавља у процесу приближавања - навео је министар финасија.

Најавио је да ће на самиту Отворени Балкан у Тирани бити потписани важни документи који ће омогућити бржи проток робе преко граница земаља чцлнаица те иницијативе и решавање проблема на границама.

Компаније чланице Америчке привреде коморе у Србији (АмЦхем) оствариле су добре пословне резултате ове године и указале да су реформа правосуђа, владавина права, сузбијање корупције и ефикаснија јавна адмминистрација приоритетни услови за унапређење пословања.

То је рекао председник Америчке коморе Зоран Петровић.

- Ове године постигнут је изванредан резултат, јер све прогнозе говоре да ће раст БСП-а бити између 6,5 и седам одсто. Србија је већ у првом кварталу ове године успела да се врати на ниво из 2019. године, а добро је и то што је раст привреде остварен захваљујући инвестицијама, грађевинарству, услугама и лицној потрошњи - рекао је Петровић.

Нагласио је да је то резултат раније спроведене фисклане консолидације захваљујући којој је држава током прошлогодишње кризе могла да помогне привреди.

- Посебно нас радује што смо пре неколико дана од СНП-а добили анализу у којој су повећани изгледи да се наредне године добије инвестициони кредитни рејтинг. Он с једне стране шаље поруку инвеститорима да је ово добра земља за улагање, а с друге стране смањује трошкове финасирања - истакао је Петровић.

Похвалио је и то што ће Србија до краја године имати јавни дуг испод 60 одсто БДП-а

- Зато мислим да, ако будемо следеће године остварили 4,5 до пет одсто раста, уз даљи пад фискалног дефицита и смањење јавног дуга, добићемо кредитни рејтинг - оценио је Петровић.

Као највеће пословне изазове 2022. он је навео инфлацију која у Америци није никада била виса од 1982, у ЕУ је највиша од формирања зоне евра, а код нас није била оволика дуже од осам година.

Амбасадор САД-а Ентони Годфри оценио је да је Србије данас пословни лидер западног Балкана са привредом која се показала као једна од најжилацијих у Европи.

- Монетрна стабилност и фискална консолидација су јој омогућили да покрене озбиљне инвестиције у кључне секторе: енергетику, здравство, инфраструктуру и дигиталне трансформације. У већини водећих грана српске привреде присутне су најбоље америчке компаније - рекао је Годфри.

Похвалио је посвећеност српских власти стварању повољних услова за пословање инвеститора.

- Видим да су они који воде Србију посвећени међународној сарадњи, а један од резултата тога је да многе америчке и европске комапније високе технологије радо инвестирају у земљи која нуди стабилност и предвидљиву пословну климу - нагласио је амерички амбасадор.

Навео је да треба победити сиву економију, омогућити ефикасније процедуре јавних набавки, већу ефикасност правосуђа, како би српска привреда имала даљи развој и била привлачна инвеститорима.

- Мој тим и ја спремни смо да наставимо рад на заједничком циљу да ову дивну земљу погурамо напред и осигурамо јој место у ЕУ - рекао је Годфри.

Америчка пословна комора у Србији има 210 комапнија члнаица од којих је је једна трећина америчких, друга трећина из ЕУ, а остале су српске комапније. Све зајендо запошљавају близу 100.000 радника и до сада су у Србији инвестрале око 14 милијарди евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ Милановић одговорио Пленковићу - Неке ствари почнете да радите на време или их не радите

"КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ" Милановић одговорио Пленковићу - "Неке ствари почнете да радите на време или их не радите"

ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић рекао је данас да је касно за промену изборног закона у БиХ јер су избори за неколико седмица, додајући да против учествовања хрватских војника у мисији ЕУФОР-а у тој земљи „постоји организовани отпор предвођен Немачком“.

24. 09. 2022. у 15:58

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)

ПОТРЕСНЕ СЦЕНЕ Сахрањен младић који је бринуо о 40 паса: Дао си живот за шапице! Злотвори ти више не могу ништа