МИНИСТАР МОМИРОВИЋ НАЈАВИО: Обилазница око Београда завршена до краја следеће године

Новости онлине

05. 12. 2021. у 12:37

ДЕО обилазнице око Београда код Бубањ Потока с највећом саобраћајном петљом, биће завршен најкасније до краја следеће године, рекао је министар грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић у контроли радова код тунела Стражевица.

МИНИСТАР МОМИРОВИЋ НАЈАВИО: Обилазница око Београда завршена до краја следеће године

Фото: Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Пројекат обилазнице око Београда састоји се из више сектора укупне дужине 20,4 километара, а у априлу ове године пуштен је у саобраћај Сектор 4 дужине 7,7 километара.

- Грађани Београда су се уморили од прича о обилазници, тридесет и више година ми причамо да ћемо завршити обилазницу око Београда, да ћемо избацити транзитни саобраћај из центра града а јако мало корака смо урадили до пре неколико година - рекао је Момировић.

Министар је истакао да по завршетку овог пројекта у наредних годину дана када се уради петља која ће бити највећа у земљи, биће омогућено да транзитни саобраћај иде брже и ефикасније што ће знатно смањити количине аерозагађена у Београду.

- Пустили смо у априлу Сектор 4, надам се да ћемо у наредних неколико месеци пустити тунел Стражевица. Уверен сам да ћемо до краја следеће године моћи да кажемо причу на тему обилазнице око Београда, макар овај део до Бубањ Потока, шаљемо у историју и нема више шта да се прича о томе - казао је министар.

Иза тунела Стражевица наставља се најкомплекснији део пројекта Обилазнице: Сектор 6 дужине 9,5 километара који подразумева изградњу обе коловозне конструкције пуног профила ауто-пута који ће имати ширину око 30 метара. На том сектору најзначајнији објекти су још један тунел Бели Поток и сама петља Бели Поток, а на крају Сектора 6 је Бубањ Поток са будућом највећом петљом у Србији.

Фото: Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

- Тренутно се налазимо на Сектору 5 који почиње од петље Орловача, закључно с тунелом Стражевица. Ту имамо нешто више од 3,3 километра. Циљ је да се заврши у нередних неколико месеци овај пројекат. Од карактеристичних објеката специфичан је управо овај тунел, који је дугачак 800 метара, где смо завршили све грађевинске радове и сада долази фаза електро-машинког опремања - изјавио је Миодраг Поледица испред Путева Србије. Он је додао да се ради о изузетно комплексном тунелу који поседује петнаест различитих система који се морају синхронизовати у раду, како би имали најбезбеднији саобраћај и систем који одговара свим европских стандардима и прописима.

- Овај ауто-пут треба да омогући најприступачније везе како за привреду тако и за грађане, дневно овом обилазницом која није завршена прође преко двадесет хиљада возила, најмање десет одсто су тешка теретна возила и циљ је да се растерети цела путна мрежа у Србији - изјавио је Поледица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

О ОВОМЕ ЋЕ СЕ ПРИЧАТИ: Чола постао тиктокер - видите прву објаву