МАЛИ: Европска комисија објавила прогнозу, повећана пројекција раста БДП-а Србије

Novosti online

11. 11. 2021. у 11:51

МИНИСТАР финансија Синиша Мали рекао је данас да је "Европска комисија данас објавила Јесењу економску прогнозу за 2021. годину за ЕУ и државе кандидате, у којој је повећала пројекцију раста БДП-а наше земље на 6,7% за 2021. годину, што је значајно побољшање у односу на Пролећну прогнозу, која је предвиђала раст од 5,3% БДП".

МАЛИ: Европска комисија објавила прогнозу, повећана пројекција раста БДП-а Србије

Фото: Катарина Михајловић

- За 2022. годину се предвиђа раст од 4.3% БДП што је, такође, побољшање у односу на претходну прогнозу, која је предвиђала раст од 4% БДП у следећој години - рекао је Мали и додао:

- То је још једна промена прогнозе привредног раста навише која стиже од релевантних међународних институција и потврда нашег успеха. Успели смо да задржимо макроекономску стабилност у време кризе, и то пре свега захваљући обимном пакету подршке привреди и грађанима од чак 8 милијарди евра. Ми верујемо да ћемо расти и више од 7%, а за следећу годину прогнозирамо раст од 4,5%.

- Подсећам да је Међународни монетарни фонд овог октобра такође ревидирао своју процену раста. ММФ је у јуну повећао прогнозу раста са 5 на 6%, а затим у октобру ове године на 6,5 процената. Сличне процене је дала и Светска банка. Она је у свом јесењем извештају о светским економским изгледима за један одсто повећала прогнозу раста Србије за 2021. годину и то на шест процената. Светска банка је у јануару ове године предвиђала раст Србије од 3,1 одсто, што значи да је своју пројекцију повећала за чак 2,9 процената - навео је Мали.

- Наставићемо да се боримо на два колосека, како бисмо наставили да растемо и побољшавамо квалитет живота грађана. Један је подстицање инклузивне економије базиране иновацијама, знању и зеленом расту. Са друге стране, држава ће паралелно наставити са високом инвестиционом јавном потрошњом. Наш капитални буџет за наредну годину је на нивоу од 7,3 процената БДП-а, односно 485,6 милијарди динара и ми настављамо са великим инфраструктурним пројектима који подстичу привреду и запошљавање - закључује Мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: Сви се изненаде кад ми виде документа

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: "Сви се изненаде кад ми виде документа"

ЛЕГЕНДА југословенске рок сцене и некадашњи члан састава Бијело дугме, Жељко Бебек, заправо носи мало другачије име од овог по ком је свима познат.

29. 03. 2023. у 13:06

Коментари (0)

ПАМТИМО ГА ИЗ ФИЛМА КО ТО ТАМО ПЕВА Имао петоро деце, умро у 91. години - мање познати детаљи о легендарном декици