КВАДРАТ У СРБИЈИ СКОЧИО ЗА 20 ОДСТО: Палилула најскупља, у Панчеву староградња порасла готово двоструко!

Б. Царановић

08. 11. 2021. у 11:00

ЦЕНЕ квадрата у готово целој Србији веће су за девет до 20 одсто у односу на претходну годину. Према подацима Републичког геодетског завода за трећи квартал ове године, квадрат стана у Београду у просеку је поскупео 250 евра у односу на исти период лане.

КВАДРАТ У СРБИЈИ СКОЧИО ЗА 20 ОДСТО: Палилула најскупља, у Панчеву староградња порасла готово двоструко!

Фото Н. Скендерија

У већим градовима Србије цена станова отишла је до 14 одсто, док је агенте некретнина највише изненадила ситуација у Панчеву, где је староградња за две године порасла готово двоструко!

Укупна количина новца која је "обрнута" на тржишту некретнина у периоду од јула до септембра је 1,5 милијарди евра што је повећање од 74 одсто у односу на овај период 2019. године. Готово трећина је отишла на станове, који су, како анализе агената и катастра показују, све скупљи. Без обзира на пораст цена, у свим градовима расту тражња и продаја станова за око 13 процената.

Квадрат је у Београду достигао рекордних 2.080 евра. У осталим градовима забележен је раст цене квадрата од око 100 евра.У Новом Саду је са 1.225 евра квадрат у старим зградама отишао на 1.366 евра, а у новоградњи са 1.261 на 1.421 евро. У Нишу је лане квадрат у просеку коштао око 792 евра у старој градњи и 937 евра у новоградњи, а ове године - 920 евра за стару градњу и 1.057 за нову. Ипак, највећи скок догодио се у Панчеву, за годину дана чак 19 одсто.

- У трећем кварталу 2019. године, квадрат староградње је био 558 евра, прошле 813, а ове 998 евра - каже Јасмина Гаврилов Дражић, са портала "Четири зида". - Последњих година у Панчеву се појачано гради - отварају се нове фабрике, страна представништва, важни инфраструктурни објекти, а граде се и квалитетни стамбени објекти. Према подацима РГЗ за прву половину ове године, просечна цена квадрата у староградњи била је 1.057 евра.

Према подацима овог портала највишу цену у староградњи имају станови у центру Панчева и Теслином насељу, а затим они у Котежу 2 и Стрелишту.

- Све више људи размишља о одласку из великих градова и то је можда једна од најзначанијих промена коју нам је пандемија донела - објашњава наша саговорница. - Панчево се становницима Београда намеће као логичан избор, јер је довољно мали град да пружи мирнији живот, а опет има мноштво садржаја. Близу је Београда, па многи на посао у престоници, стигну пре него колеге их удаљенијих делова Београда.

Осим староградње, и новоградња у Панчеву привлачи све више купаца. Просечна оглашавана цена новоградње у Панчеву је 1.292 евра, а продајна цена новоградње према подацима РГЗ 881 евро.

То значи да грађани новоградњу у Панчеву највише купују у раној фази, када је и квадрат најнижи, али и да су инвеститори спремни да коригују цену својих станова.

ПАЛИЛУЛА ПРЕДВОДИ

У БЕОГРАДУ су највише поскупели станови у Палилули - 20 одсто, где је сада новоградња догурала до 2.033 евра и Звездари - 17 процената, са просечном ценом квадрата од 1.922 евра.

У старим зградама је за квадрат углавном потребно издвојити 1.545 евра, а прошле године коштао је 1.371 евро. У односу на 2019. та разлика је чак 470 евра по квадрату за новоградњу. Просечан нови квадрат коштао је 1.610 евра.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

С ПИНКОМ САМ ЗАВРШИО: Жика се повукао се екрана - ево чиме се данас бави