МАЊИ НАМЕТ НА НОВЕ РАДНИКЕ: Влада на последњој седници усвојила измене великог сета пореских закона

С. Б.

08. 11. 2021. у 09:25

КРАЈ и ове године ће донети измену читавог сета пореских закона. Међу њима је и пропис који регулише намет на доходак грађана. Нова верзија пре свега предвиђа раније договорени већи неопорезиви део зараде. Уместо 18.300, од наредне године послодавци порез неће плаћати на 19.300 динара плате радника.

МАЊИ НАМЕТ НА НОВЕ РАДНИКЕ: Влада на последњој седници усвојила измене великог сета пореских закона

Пореска управа

Надлежни желе да и даље подстичу запошљавње. Зато се уводе нове олакшице за послодавце и то пре свега колега који раде на истраживању и развоју.

- Предлаже се увођење нове олакшице за послодавце у виду ослобођења од плаћања 70 одсто обрачунатог и обустављеног пореза из зараде новозапосленог лица, за зараду исплаћену закључно са 31. децембром 2024. - стоји у образложењу предложеног закона. - Поред тога, предложена је олакшица за послодавце који у оквиру своје делатности на територији Србије обављаjу истраживање и развој. Послодавац има право на ослобођење од плаћања 70 одсто обрачунатог и обустављеног пореза из зараде новозапослених особа које су непосредно ангажоване на пословима истраживања и развоја.

Продужиће се примена постојећих олакшица. Право на повраћај дела плаћеног пореза по основу зараде новозапосленог и то у износу од 65 до до 75 одсто, важиће до краја наредне године. Нови пропис даје шансу млађима од 40 година, који имају велика примања, да избегну плаћање годишњег пореза на доходак грађана и то тако што им се смањује основица.

ПОДСТИЦАЈ

ИЗМЕНАМА Закона о порезу на добит правних лица требало би да се стимулишу оснивачи фирми да у капитал предузећа упишу права интелектуалне својине. Тиме стичу могућност да се капитални добитак, који су стекли захваљујући том праву, не укључи у основицу пореза на добит правних лица.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

УЕФА БЕЗ МИЛОСТИ ПРЕМА АЛБАНЦИМА: Жестока казна због вређања Срба, провокатор Даку суспендован због срамног скандирања