ВИНАРИ ИЗ ИСТОЧНЕ СРБИЈЕ И ШУМАДИЈЕ У ПОСЕТИ ФРАНЦУСКОЈ: Спајање винског и културног туризма приоритет

Сузана М.Јовановић

07. 11. 2021. у 16:21

ГРУПА туристичких радника и винара из источне Србије и Шумадије боравила је у јужној Француској где су у оквиру пројекта „ЕУзаТебе - за културно наслеђе и туризам“ обишли Гајак, један од најстаријих винограда у Европи, али и камено село Пујселси које је након рестаурације постало туристичка атракција.

ВИНАРИ ИЗ ИСТОЧНЕ СРБИЈЕ И ШУМАДИЈЕ У ПОСЕТИ ФРАНЦУСКОЈ: Спајање винског и културног туризма приоритет

Foto: EU Info mreža

Циљ  студијског путовања туристичких посленика и винара и виноградара из источне Србије и Шумадије био је да се успостави сарадња овдашњих винских региона са јужном Феанцуском и размене искуства у области туризма, винарства и промоције културног наслеђа.

Путовање је реализовано у оквиру пројекта „ЕУзаТебе - за културно наслеђе и туризам“  који финансира Европска унија и Влада Савезне Републике Немачке а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

-Оно што је највредније у Гајаку је аутохтоност грожђа. Имамо удружење од 300 винара и 110 подрума и две задруге. Од 2010. се бавимо винским туризмом и трудимо се да повежемо угоститеље и винаре, како би се што боље промовисао овај наш регион - рекла је Орели Шалман, координаторка за вински туризам у Гајаку.

Foto: EU Info mreža

 

Рајачке пивнице имају потенцијал да као и Гајак и Пујселси буду туристичка атракција винског туризма и културног наслеђа и управо је посебност неготинског виногорја у гајењу аутохтоних сорти грожђа.

-Они су искористили све што су могли из њиховог тероара, и кулинарству и винарство и активности. На све могуће начине су искористили  територију. Тако бисмо и ми могли – каже Kристина Лукић, која ускоро отвара винарију на Рајачким пивницама.

Млади људи из неготинског села Рајац основали су удружење „Млади са Рајачких пивница“ како би развили туристички потенцијал свог села.

-За мене пуно значи ова посета, због тог спајања винарства и туризма. И због удружења, којих имају пуно, а ми смо тек почели са својим. Што један Француз каж,е дошли смо у шпијунажу - каже Јелена Цветковић из удружења „Млади са Рајачких пивница“.

Гости из Србије имали су прилику да се упознају са Гајаком, једним од најстаријих винограда у Европи, који је  развио вински туризам, објединивши понуду са културним наслеђем. Управо модел спајања винског и културног туризма је значајан за студијску групу, која је на овом путовању сазнала више о обједињеним понудама вина и културног наслеђа, као туристичких потенцијала.

-Приступ обједињавања свега онога што територију карактерише је управо оно што је нама фалило у нашем ланцу - додаје Наташа Ђорђевић из Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да су његове Ваздушно-космичке снаге у понедељак гађале положаје терористичке организације Џабхат ал-Нусра у Идлибу, убивши и ранивши већи број терориста те организације и уништивши њихове положаје.

04. 10. 2022. у 22:56

КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО? Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

"КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО?" Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

БРИТАНСКА премијерка Лиз Трас обећала је у среду да ће провести Британију кроз "олујна времена" и преобразити британску економију, у покушају да поврати ауторитет у својој странци која се побунила након хаотичних првих месец дана на власти.

05. 10. 2022. у 17:47

Коментари (0)

ХОТЕЛ НА НАЈЛЕПШОЈ ПЛАЖИ У ГРАДУ: Хотел Continental је познат по томе да представља одличан однос цене и квалитета