ЈЕФТИНИЈЕ "ХАЛО" КА ЕУ ТЕК 2023: Иницијативу за ниже цене мобилног саобраћаја са земљама Европске уније поздравили сви оператери

Б. Царановић

21. 10. 2021. у 09:07

ДЕКЛАРАЦИЈА усвојена недавно на самиту Европске уније и Западног Балкана, у Словенији, садржи план да се смањи цена роминга.

ЈЕФТИНИЈЕ ХАЛО КА ЕУ ТЕК 2023: Иницијативу за ниже цене мобилног саобраћаја са земљама Европске уније поздравили сви оператери

Фото АП

То би и за житеље Србије имало велики значај, јер је сада просечна малопродајна цена преноса података и коришћења интернета за грађане Западног Балкана приликом роминга у ЕУ 43 пута већа од оне унутар региона.

Како домаћи мобилни оператери кажу, ниже цене би могле да се очекују најкасније 2023. године. Према Извештају о ромингу између Западног Балкана и ЕУ који је објавило Веће за регионалну сарадњу, тренутна цена одлазних позива је 5,6 пута већа, а текстуалне поруке 6,5 пута скупље него у комшијским земљама.

Како су нам у "Телекому" рекли, тренутно постоји иницијатива да се кроз постепено смањење цена роминга између региона Западног Балкана и ЕУ, крајњим корисницима услуга мобилне телефоније омогуће јефтинији мобилни пренос података, СМС и разговори.

- Иницијални предлог је био да се започне са снижавањем цена роминг саобраћаја, сукцесивно и то почев од 2023. с тим да ће се интензивно у наредном периоду радити на томе да до снижавања цена роминг саобраћаја дође и пре овог рока - кажу из ове куће.

- У овом моменту, разматра се степен снижавања цена роминга те се не зна конкретно о коликом снижењу ће бити реч. Од почетка смо подржали ову иницијативу, која је још један корак у придруживања у ЕУ, али и због бенефита за кориснике и привреду. Осим тога, реализацијом овог споразума, биће омогућене понуда и услуге које су до сада биле недоступне већини корисника због високих цена те се позитиван утицај очекује и у погледу обогаћења понуде а са циљем задовољавања потреба потрошача и бизнис корисника.

Фото Н. Скендерија

Ову иницијативу поздравили су и из "Теленора" и А1, а тренутно немају детаљне информације о томе колико ће снижење износити нити како ће се спроводити.

Цена роминга за крајње кориснике овог оператера, како кажу, зависи од висине велепродајних трошкова које наплаћују оператери из ЕУ.

- После успешне примене у региону Западног Балкана постоје очекивања да се ова регулатива прошири и на регион Европске уније - кажу у А1.

- За успешност иницијативе неопходно је да смањивање цена буде спроведено како од оператера који послују у региону Западног Балкана, тако и од оператера који послују у Европској унији.

 

Папрени минути

ТРЕНУТНЕ цене роминга када се неко одавде нађе у земљама Европске уније су папрене. У зависности да ли се борави у земљама Зоне 1, у којој су Бугарска, Хрватска, Мађарска и Руминија, или у Зони 2, где су Француска, Немачка, Словенија и остале, цена минута одлазног позива је од 102 до 150 динара, долазног од 36 до 42, порука 24 до 30, а једног мегабајта интернета од 614 до 737 динара. Цене роминга са Грчком су повољније - одлазни позив кошта 19, долазни три, а СМС четири динара.

Крајње време

МАЈЛИНДА Брегу, генерална секретарка Савета за регионалну сарадњу, поручила је да је са владама шест економија Западног Балкана и Европском комисијом, направљен план којим се утире пут за смањивање цена роминга. Она је нагласила да је крајње време да се то догоди.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

НА ПЕШЧАНОЈ ПЛАЖИ И У ОБИЉУ ЗЕЛЕНИЛА: Чувени хотел из ланца надалеко познатог по квалитету и доброј услузи