МИНИСТАР МОМИРОВИЋ: Инвестицијама решен проблем пловности Дунава на сектору "Футог"

Novosti online

01. 10. 2021. у 14:47

ЗАХВАЉУЈУЋИ значајним инвестицијама Владе Србије биће омогућена потпуна пловност кроз целу дужину речног тока Дунава у Србији, истакао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић у обиласку изведених радова на критичном сектору "Футог" пловног пута на Дунаву.

МИНИСТАР МОМИРОВИЋ: Инвестицијама решен проблем пловности Дунава на сектору Футог

Фото: Новости

- Србија нема море, али има шестсто километара Дунава, после тридесет година коначно смо на путу да омогућимо несметану пловност на целој дужини Дунава, од уласка у Србију до изласка на румунској граници. Ови радови финансирани су 15 одсто из буџета Републике Србије и 85 из грантова ИПА фондова, а укупна инвестиција је око десет милиона евра - рекао је Момировић.

Министар Момировић је напоменуо да су наредни кораци у уређивању пловности Дунава вађење старе немачке флоте код Прахова и решавање проблема код Шаринградске аде, што ће омогућити пун капацитет пловидбе овом реком.

Радови на сектору Футог су обухватили полагање 20.000 м² геотекстила на позицијама на којима су грађене хидротехничке грађевине, као и уградњу 31.000 м³ најквалитетнијег сертификованог камена приликом изградње шеврона и неукорењеног напера. Овакав систем обезбеђивања пловности Дунава код Футога, изградњом хидротехничких објеката као што су шеврони и неукорењени напери, јединствен је и по томе што је изграђен уз примену највиших еколошких стандарда, јер не угрожава и чува биљни и животињски свет Дунава.

Овај пројекат је само дело укупног улагања Републике Србије у водни саобраћај, чија је вредност скоро пола милијарде евра. С овим улагањима у развој лука, пловних путева, преводница, напредних ИТ система у пловидби, Република Србија се данас пореди са Холандијом, Белгијом или Немачком, земљама које имају највећа улагања у водни саобраћај и у којима је проценат учешћа водног транспорта у укупном транспорту преко 25%.

БОНУС ВИДЕО:

Мирсад Ђерлек у Врању

 

Запратите Нпортал на Фејсбук страници

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ Милановић одговорио Пленковићу - Неке ствари почнете да радите на време или их не радите

"КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ" Милановић одговорио Пленковићу - "Неке ствари почнете да радите на време или их не радите"

ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић рекао је данас да је касно за промену изборног закона у БиХ јер су избори за неколико седмица, додајући да против учествовања хрватских војника у мисији ЕУФОР-а у тој земљи „постоји организовани отпор предвођен Немачком“.

24. 09. 2022. у 15:58

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)

(СНИМЦИ СА ЛИЦА МЕСТА) Авион ПРОМАШИО писту, право у језеро - затворен аеродром