УСКОРО СТИЖУ ПАМЕТНА БРОЈИЛА: Прво ће их инсталирати у ова три града - Чувају животну средину и решавају проблем нестанка струје

Е.Б.Т.

14. 09. 2021. у 16:50

ПОЧЕЛА је прва фаза модернизације дистрибутивне мреже, а у наредном периоду су планирана велика улагања, како би сваки део Србије имао стално напајање. Чачак, Ниш и Краљево су прва три града у којима ће до 2025. године бити инсталирано 205.000 паметних бројила.

УСКОРО СТИЖУ ПАМЕТНА БРОЈИЛА: Прво ће их инсталирати у ова три града - Чувају животну средину  и решавају проблем нестанка струје

Фото: В. Митрић

Тиме ће се смањити губици на дистрибутивној мрежи, емисија угљен-диоксида и обезбедити квалитетније снабдевање електричном енергијом. За реализацију тог пројекта, чија је вредност 40 милиона евра, јуче су потписани уговори о зајму између Владе Србије и ЕБРД и о гаранцији државе да ће тај пројекат бити урађен.

- Србија прави губитке у дистрибутивној мрежи у износу од око 200 милиона евра, а инсталирање паметних бројила један је од начина да се они умање - истакла је министарка енергетике Зорана Михајловић. - Паметна бројила ће смањити емисију угљен-диоксида за око 5.000 тона годишње, а биће од помоћи и онима који ће електричну енергију производити и трошити из соларних панела.

Она је навела је да је то прва фаза пројекта и најавила да ће бити и друге фазе у који ће бити уложено још 40 милиона евра.

- Ово је почетак модернизације дистрибутивне мреже, а много новца је још потребно уложити како би сваки део Србије имао стално напајање - истакла је министарка. - То најбоље знају грађани Србије који имају проблем са честим нестанком струје.

Генерални директор Сектора одрживе инфраструктуре у ЕБРД Нандита Паршад истакла је да је то само почетак сарадње са ЕПС-ом на том пројекту.

- Пројекат пружа подршку прозјумерима, омогућава им да контролишу и смање потрошњу и доприноси смањењу техничких и комерцијалних губитака - објаснила је она.

Државни секретар у Министарству финансија Саша Стевановић казао је да је реч о новом начину мерења утрошка електричне енергије.

- Укупна вредност пројекта је 80 милиона евра, ова фаза ће бити завршена до 2025. године, а читав пројекат до 2027. године - навео је Стевановић.

Директор пословног система ЕПС-а, Саша Стефановић рекао је да ће се кроз тај пројекат набавити савремени систем управљања потрошњом електричне енергије у три града, Чачку, Нишу и Краљеву.

- Бенефити су велики и за ЕПС и за грађане, а овај пројекат ће омогућити да се боље прати квалитет испоручене енергије, као и да се идентификује свако оштећење и смање губици - оценио је Стефановић.

Уговор о гаранцији за пројекат паметних бројила потписали су државни секретар у Министарсву финансија Саша Стевановић и генерални директор Сектора одрживе инфраструктуре у ЕБРД Нандита Паршад. Уговор о зајму су потписали директор пословног система Електродистрибуције Србије Саша Стефановић и генерални директор Сектора одрживе инфраструктуре у ЕБРД Нандита Паршад.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)