ОТИСАК ПРСТА И ЧИП НА ПЛАТНИМ КАРТИЦАМА: Уместо магнетне траке, биометријски подаци

Новости онлајн

22. 08. 2021. у 14:08

ТЕХНОЛОШКО-финансијска компанија „Мастеркард“ најавила је да одустаје од дебитних и кредитних картица са магнетном траком.

ОТИСАК ПРСТА И ЧИП НА ПЛАТНИМ КАРТИЦАМА: Уместо магнетне траке, биометријски подаци

Фото АП

Како је саопштено, прећи ће на биометријске картице, комбинујући отисак прста и чип технологију за проверу идентитета власника картице.

Банке у многим регионима, укључујући и Европу, почеће да издају нове картице од 2024. године. Процес би требало да буде окончан до 2033.

Велика Британија је још 2006. прешла на плаћање картица уз помоћ чипа и ПИН-а, које је у широкој употреби и у другим деловима Европе, док се у Америци и даље користе картице са магнетном траком.

Из „Мастеркарда“ тврде да картице са чипом, као и нове биометријске картице које користе отиске прстију, нуде већу сигурност.

Иначе, магнетна трака развијена је шездесетих година прошлог века у склопу пројекта ИБМ-а за личне исказнице за особље америчке Централне обавештајне агенције, пренео је „Јутарњи лист“.

Пандемија је, наводе из „Мастеркарда“, нагласила заинтересованост за различитим начинима плаћања, а бесконтактно плаћање које се може извршити картицом или мобилним телефоном повећало се за више од једне милијарде трансакција у првом тромесечју 2021. у односу на исти период прошле године.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)