ВУЧИЋ НАЈАВИО: Нова фабрика „Јумко“ за два месеца у Барбатовцу

Танјуг

19. 08. 2021. у 12:03

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић најавио је данас да ће нови погон компаније „Јумко“ у Барбатовцу, на териториији општине Блаце, бити завршен за два месеца.

ВУЧИЋ НАЈАВИО: Нова фабрика „Јумко“ за два месеца у Барбатовцу

Foto: Novosti

У обраћању мештанима рекао је да је сада дошло време да се обнови све што је уништено деценијама, наводећи да је тако уништена трикотажа „Напредак“ у овом крају.

У новој фабрици, према његовим речима, радиће 75 људи, углавном жена.

- То ће да подигне цело Блаце. Запослиће људе и омогућити опстанак и останак на прадедовским огњиштима - нагласио је Вучић додајући „добијате фабрику после 40 или 45 година“.

Захвалио се Јумку, али и указао да држава обезбеђује да имају шта да раде у својим погонима.

Представнике „Јумка“ упитао је да ли су испунили обећање, то јест повећали плате.

На то му је одговорено да је плата повећана на 38.000 динара.

Када сам дошао у Врање били су задовољни са 27. 000 динара, а пре тога је плата била још мања. Сада имају 38.000 динара, што ће добијати и овде. Није бог зна каква плата, али је то плата, а затим има и њива, окућница, воћњак“, додао је он.

Подсетио је да уз плату иде социјално и пензионо осигурање, да људи могу код лекара и планирају бољу будућност.

Са више наруџбина од државе, изразио је уверење, биће обезбеђене још веће плате за све погоне „Јумка“.

- Дошао сам, не да говорим против било кога, већ да говорим о ономе што смо урадили и шта ћемо да урадимо. Креће изградња 1,3 километара пута Барбатовац-Кутловац, иза тога пута Стубал-Суви До - најавио је он.

Указао је да, када је био у овом крају пре две године, било речи о важности пута Блаце-Бељољин, и да је тада рекао да ће изградња тог пута променити изглед овог краја, што се данас види по кућама које, како је рекао, изгледају уређеније, све са тротоаром.

- Ми ћемо да градимо, и то је већ потписано, а ради се већ и тендер за изградњу канализационе мреже. То када урадимо, гас када доведемо, а то ће коштати само за Блаце седам милиона евра, а заменићемо и азбестне цеви да би могли да пијете чисту воду, моћићете да кажете да имате услове као људи који живе у швајцарским, аустријским мањим местима - рекао је он.

Указао је да се раније причало смо о шљивама и путевима, а данас има више снова него раније, и они почињу да се остварују.

Ускоро креће и аутопут од Ниша до Мердара, најавио је он додајући и да ће се радити реконструкција државног пута од Мерошине до Мердара.

Један мештанин, Сава Савић, указао је на проблем слабог наталитета у Барбатовцу, рекавши да нема ученика у школи.

- Сматрам да држава треба да за све који се не жене и удају до 25 године уведе порез - рекао је Савић који је говорио и о потреби строжег васпитања деце.

- Променила су се времена, не треба децу да бијемо. Морамо да се боримо да их има више- одговорио је Вучић овом мештанину иосврнуо се на недадашња времена, када је, како каже понекад и његов отац дигао руку на њега и брата, али да он није никада ни на једно дете.

- Волим га и немам шта да замерим - рекао је Вучић и објаснио како држава не може ни да уводи порезе, али да можемо само да мотивишемо људе да имају децу“.

Истакао је да је на држави да гледа и уради све што је потребно да људи могу да се осећају боље, да могу да виде да Србија улаже више у будућност.

- Можда ће нешто да закасни, касније да се крене с радовима, али знате да када кажем да ћемо нешто урадити, да ће тога бити - поручио је он.

У свом обраћању осврнуо се на пензионере, најавивши да ће пензије да расту озбиљно сваке године, као и да ће из године у годину бити увећана једнократна давања.

- Желим да доводимо фабрике, не желим да пензионери издржавају децу. Желим да осете бригу државе, да када имамо много проблема пензионери осете да бринемо о њима - рекао је Вучић.

Указао је да држава има новца и подсетио да ће пензионери до краја фебруара добити једнократну помоћ у висини од 20.000 динара, као и 100 евра до краја година, то јест за 20 дана првих 50 евра, у новембру даљих 30 евра, и 20 евра у децембру.

Такође, додао је, сви пунолетни грађани добиће још 50 евра до краја године.

Једна мештанка се пожалила да нема посла од 2007., а председник је указао да ће фабрика за два месеца бити отворена, и да не може да исправи сву неправду света, већ само да уради оно што може.

Вучић је затим обишао и сам објекат у којем ће бити смештена фабирка "Јумко" у Блацу, која ће шити униформе.

- Биће за војску и полицију још, само морате да радите најбоље што можете. Када нацртају наши специјалци, да такву опрему урадите, од импрегнираног плата, од чега год - рекао је Вучић генералном директору врањског "Јумка" Бранислава Трајковића.

Трајковић је пренео да имају сву опрему, да је све спремно да се инсталира у Блацу, а да ће бити и обука за будуће запослене у Врању.

Он је рекао председнику и да погон у Рудној глави, отворен пре непуна два месеца, ради одлично, као и погон у Дрвару, додајући да имају већ послове у РС, као и да очекују да се обим посла додатно увећа.

Вучић је упитао и министарку привреде Анђелку Атанасковић, која је са њим посетила Блаце, да ли трстеничка "Петолетка" може да производи војно возило "Мали Милош", и добио потврдан одговор.

- Сад ћемо да направимо велику наруџбину. Очекујете наруџбину између 50 и 100 зовила, будите спремни - рекао је Вучић.

Он је констатовао да тај објекат, у којем је некад била смештена трикотажа "Напредак", а који је потпуно био девастиран, представља "слику и прилику" како је све у Србији било уништено, и није се бринуло.

На новинарско питање зашто је до тога дошло, Вучић је одговорио:

- Дођу нека чудна времена... све нам је 80-их престало. Тада је кренула и светска криза и код нас, и нисмо се опоравили ни 90-их, а ни 2000-их. Проблем је што је 90 одсто приватизација било лоповско. Нису водили рачуна о људима. Данас је ово другачија земља - рекао је Вучић.

На крају он се нашалио и рекао да је шеф „Путева Србије“ Зоран Дробњак прави председник, јер све занимају само путеви.

- Могао сам да доведем овде кога хоћете, али Дробњак је највећа звезда. То је прави председник Србије, а ја сам његов потпредседник. Сви људи хоће само путеве - казао је он, уз сугестије Дробњаку да разговара са људима да види шта им треба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ДЕТЕ (5) ПРЕМИНУЛО ОД ВРУЋИНЕ: Мајка заборавила сина у аутомобилу - нису приметили да га нема