ВАНРЕДНА КОНТРОЛА ЗБОГ ТУНЕ "РИО МАРЕ": У Србији још нема опасне туњевине и производа од куркуме које је повукла Хрватска

Ј. Субин

13. 08. 2021. у 09:30

ТУЊЕВИНА "рио маре" у маслиновом уљу са могућим комадићима метала и производи од куркуме "био&био суперфуд куркума" и "оргона суперфуд куркума", који садрже 2-хлор етанол, а повучени су у Хрватској, нису стигли до наше земље.

ВАНРЕДНА КОНТРОЛА  ЗБОГ ТУНЕ РИО МАРЕ: У Србији још нема опасне туњевине и производа од куркуме које је повукла Хрватска

Фото Промо

То су нам потврдили у Министарству пољопривреде и додали да нису добили никакво упозорење на ове производе, али да су због туњевине послали ветеринарску инспекцију у контролу.

Хрватска је повукла туњевину "рио маре", у маслиновом уљу, паковану 2x80 грама, јер постоји могућност да се пронађу комадићи метала у садржају. У истом дану, комшије су склониле и производе од куркуме, јер садрже повишене количине пестицида. Уз то, месара "Куделић" из Беденице такође је повукла своје сухомеснате производе због недозвољеног присуства пестицида етилен-оксида, у саламама, виршли и кобасици.

- Производи са куркумом нису стизали код нас, нисмо их увозили, нити је дошла званична нотификација Система за брзо обавештавање Европске уније РАСФФ - кажу у ресорном министарству. - Управа за заштиту биља ради контролу безбедности пошиљака хране биљног порекла, заједно са граничном фитосанитарном инспекцијом. Законом је дефинисано да ако субјект у пословању храном, када она више није под његовом непосредном контролом, основано сумња или утврди да је у било којој фази производње, прераде и промета настала повреда прописаних услова безбедности, дужан је да одмах покрене поступак за повлачење и о томе обавести Министарство.

Фото Промо

Такође, ако је храна дошла до потрошача, компанија је дужна да на ефикасан и прецизан начин информише потрошача о разлогу повлачења хране и захтева од њега повраћај, објаснили су нам у Министарству пољопривреде.

Иначе, Хрватска је недавно повукла сладоледе М&М, "твикс" и "сникерс", а Србија је зауставила пошиљку ове посластице, која је пристигла из Шпаније. Увозници ових сладоледа за нашу земљу су "Фриком" и "Марк Балкан Ист Нами", а повучени су због тога што садрже канцерогени етилен-оксид. Ове материје у храни не сме да буде уопште.

КРАСТАВАЦ СА ПЕСТИЦИДИМА

СЛОВЕНИЈА је послала РАСФФ обавештење о граничној контроли свежег краставца из Србије, који је садржао повећане концентрације пестицида Chlorpyriphos-ethyl. У Министарству пољопривреде истичу да за сада није стигла никаква званична нотификација да је ово поврће заустављено на граници, због пестицида.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)