ОД ЦАРИНА ЗА ПЕТИНУ ВИШЕ НЕГО ЛАНЕ: Од дажбина, од почетка године, у буџет се слило 428 милијарди динара

С. Б.

13. 08. 2021. у 08:20

УВОЗ не посустаје. Управа царина Србије је од почетка године у буџет уплатила 428,2 милијарде динара, односно 3,6 милијарди евра.

ОД ЦАРИНА ЗА ПЕТИНУ ВИШЕ НЕГО ЛАНЕ: Од дажбина, од почетка године, у буџет се слило 428 милијарди динара

Фото Промо

То је за петину, односно 608 милиона евра, више него у истом периоду лане. Царинске дажбине веће су и када се пореде са годином пре короне. У односу на 2019. годину преко Царине је у буџет стигло девет одсто више средстава.

До овог периода године, у 2020. царина је наплатила 356,9 милијарди динара, a 2019. - 392,9 милијарди динара. Увозне дажбине су царина, акциза и увозни порез на додату вредност. Оне скоро до пола напуне државну касу.

- У буџет је уплаћено 71,3 милијарде динара више него прошле године, али и 35,3 милијарде динара више него 2019. када није било ковида и ограничења у кретању робе и путника - истиче Бранко Радујко, директор Управе царина.

- Ти резултати су остварени инсистирањем на примени и поштовању закона и царинских прописа. Колико су важни ови подаци можемо закључити из чињенице да се готово половина државног буџета пуни из прихода који остварује Управа царина и када имате раст од 20 одсто на годишњем нивоу, можете да замислите колико то доприноси квалитету живота наших грађана.

Цариници су током ове године, само од путника који нису пријавили девизе, одузели око два и по милиона евра. Тај новац је отишао у српски буџет. Путници, како напомиње Радујко, најчешће покушавају да прошверцују скупоцене сатове и готовину.

- На путничком саобраћају је заплењено и око 200 килограма дроге, 350.000 комада разних лекова, а цариници су спречили и кријумчарење скупоцене слике Паје Јовановића - додаје Радујко.

- У комерцијалном саобраћају се бележи велики пад броја покушаја да се кријумчари акцизна роба, цигарете и нафта. У овој години било је свега неколико покушаја, имали смо неколико заплена, али ни близу по броју покушаја, нити по количинама као што је то било у претходним периодима. Не исплате се договарања и разговарања о царини изван Царине.

Фото Танјуг

Постоје царинске процедуре, службеници, свако ко има неки посао да обави са царином обавиће га законито, транспарентно и онако како је предвиђено свим прописима.

ПОСТУПАК У РЕАЛНОМ ВРЕМЕНУ

ПРИОРИТЕТ Управе царина је побољшање статуса запослених и модернизација и дигитализација царинске службе.

- Дигитализација подразумева да ће Управа царина обезбедити поузданије, транспарентније и брже царинске процедуре, где ће се кретање робе и статус робе у царинским поступцима видети у реалном времену - објашњава Бранко Радујко.

- Не само да ћемо учинити процедуру ефикаснијом и бржом, него ћемо и свакако избећи онај фактор ризика од људске грешке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦАМА, ИЗДРЖИТЕ Познати потресени масакром на Цетињу - бројне објаве на мрежама, отказани наступи