СИГНАЛИЗАЦИЈА "ПОЛУДЕЛА" ЗБОГ ПОПРАВКЕ КРОВА: Седам дана смо тражили одговор зашто на граници не ради систем за обавештање возача

Е. Р.

10. 08. 2021. у 10:19

НЕМА реда. Аутомобили се тискају са свих страна. Никако се примаћи пасошкој контроли. На граничном прелазу "Прешево", на уласку из Северне Македоније у Србију сигнализација погрешно обавештава возаче у којој траци да заузму месту.

СИГНАЛИЗАЦИЈА ПОЛУДЕЛА ЗБОГ ПОПРАВКЕ КРОВА: Седам дана смо тражили одговор зашто на граници не ради систем за обавештање возача

Архива

Из даљине делује да ради само једна, две су затворене, а за остале обавештења нема. Угашено светло. Тек када се приђе, возачи схватају да су погрешно чекали и да они "црвени" раде пуном паром. Али миграција из једне у другу колону прави потпуни хаос.

Уколико поправка траје тек делић времена које смо ми потрошили покушавајући да откријемо чија је то дужност, онда гужве и нису велико изненађење.

Одговор колико се често кваре дисплеји који наводе путнике на отворене пунктове за граничну контролу, најпре смо потражили од Управе царина. Врло брзо су нас упутили на Министарство унутрашњих послова, уверавајући нас да је то њихов делогкруг. Биро за информисање МУП-а, међутим, изричито је одговорио да смо наивно поверовали Царини и да то уопште није њихов посао. Упутили су нас на "Путеве Србије".

Идентична питања проследили смо предузећу задуженом за одржавање путне мреже. Након разјашњења да није реч о наплатној рампи, већ самом граничном прелазу, они су нас "вратили" на МУП, Управу граничне полиције. Истог дана ми смо њихов одговор проследили поново Бироу за информисање МУП, уз назнаку да и ова институција тврди да је сигнализација на граничном прелазу - њихова брига.

Овога пута одговор никако није стизао. Толико дуго да смо поверовали да смо можда, ипак, нашли одговорну институцију и да ће нам појаснити како је могуће избећи гужве на прелазу. Од понедељка до петка чекали смо разјашњење. Из Бироа су нас коначно позвали и љубазно нам објаснили да је права адреса за наше недоумице у ствари - Републичка дирекција за имовину.

Дирекција је, мора се признати, била хитра у одговарању. Испоставило се да су радови одговрни за прекид рада сигнализације.

- Разлог за привремени прекид рада светлосне сигналицаије, пиктограма, на надстрешници на ГП "Прешеву", на улазу у земљу, је извођење радова на адаптацији надстрешнице - одговрили су нам у Републичкој дирекцији за имовину. - Током привременог прекида рада пиктограма, полицијски службеник је усмеравао и контролисао путнички саобраћај. Светлосна сигнализација на надстрешници сада ради у пуном капацитету, радови на адаптацији надстрешнице су завршени.

ЧЕКАЊЕ ОД ПОЛА САТА

ПРЕМА подацима Управе граничне полиције, у понедељак се чекало махом по 30 минута и на уласку и при изласку из земље. Теретњаци су на Келебији чекали до 90 минута да би изашли из Србије. Путници су на улазак у Србију, на Прешеву, чекали до 50 минута, а на Градини и до читав сат. И на Батровцима је теретни саобраћај на излазак из Србије чекао до сат времена. Ко путује викендом, у шпицу сезоне, треба да се припреми на већа задржавања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЉУДИ НЕИСТИНЕ ДОЖИВЉАВАЈУ КАО СТВАРНОСТ Немци критикују Шолца: Уме ли он да разговара?