СРПСКЕ АКЦИЈЕ ПРЕД НАЈВЕЋИМ ИГРАЧИМА: Шта у пракси доноси улазак Атинске у власничку структуру Београдске берзе

С. БУЛАТОВИЋ

09. 08. 2021. у 09:16

НА списак сувласника Београдске берзе уписала се недавно и Атинска берза - ATHEX.

СРПСКЕ АКЦИЈЕ ПРЕД НАЈВЕЋИМ ИГРАЧИМА: Шта у пракси доноси улазак Атинске у власничку структуру Београдске берзе

Фото Shutterstock

У њеним рукама сада је 10,2 одсто јединог српског организатора тржишта хартија од вредности. Трансакција је привукла пажњу, јер је у власничку структуру ушла једна од највећих у овом делу Европе. Из Београдске берзе поручују да би убудуће акције српских компанија, које се одлуче да листирањем на берзи дођу до капитала, биле видљивије страним инвеститорима.

Београдска берза ће у наредном периоду приступити трговачкој платформи на којој већ раде Атинска и Кипарска берза. Тако ће унапредити ликвидност и распон услуга. Компаније и инвеститори би требало да осете користи од проширивања и продубљивања оба тржишта капитала и унакрсног трговања. Сам процес, прелазак на заједничку палтформу, могао би да траје и до годину дана.

- Чин промене власништва сам по себи не би донео ништа, да у овом случају нови акционар није тако велика и цењена берза - објашњава Синиша Крнета, директор Београдске берзе.

- Атинска берза је једна од највећих у источној и југосисточној Европи. То је главни квалитет у тој трансакцији. Отварају се врата за технолошку миграцију на заједничку платформу. То ће значити да се српско тржиште капитала, за оне компаније које се буду одлучиле да капитал прикупљају на Београдској берзи, бити доступне глобалној инвестиционој јавности.

Инвестиције Синиша Крнета, Фото Танјуг

Транскација се дуго припремала. Долазак Атинске берзе требало би да буде сигнал нашим приватним компанијама да средства за развој прикупе продајом акција.

- Ми треба да мотивишемо власнике приватних компанија да капитал за финансирање сопственог раста и развоја потраже на Беогадској берзи - каже Крнета.

- То нам је до јуче било тешко, јер је српско тржиште капитала прилично неликвидно. Са овим отварањем, верујем да ћемо успети да их мотивишемо да на берзи прикупе свеж капитал, уместо задуживања. Комплетној привреди Србије ће понудити додатни адут у утакмици са конкурентима.

Домаће финансијско тржиште

БЕОГРАДСКА берза се већ годинама налази у тешкој структурној кризи, тако да ово тешко да може значајније да промени ситуацију - сматра брокер Ненад Гујаничић.

- Највећи проблем домаћег финансијског тржишта је чињеница да је берза у потпуности маргинализована и мора суштински да се промени њен положај како би уопште могли говорити о заокрету вишегодишњег негативног тренда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У РАСКОШНОМ ЗЕЛЕНИЛУ ИЛИ НА БЕЛОМ ПЕСКУ: Ако изаберете хотел Лујо, не морате да бирате, ту су и плажа са белим песком и прелепа шума