ВАЖНО! ОД СУТРА СТУПА НА СНАГУ НОВИ СПОРАЗУМ: Више не постоји услов тзв. директне купопродаје, а ево шта то конкретно значи

Танјуг

09. 07. 2021. у 15:02

СПОРАЗУМ о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније (ЕАЕУ), ступа на снагу сутра, и Управа царина је спремна за почетак његове примене.

ВАЖНО! ОД СУТРА СТУПА НА СНАГУ НОВИ СПОРАЗУМ: Више не постоји услов тзв. директне купопродаје, а ево шта то конкретно значи

фото: Управа царина

У саопштењу Управе царина подсећа се да је тај споразум Србија потписала у Москви 25. октобра 2019. године, са чланицама ЕАЕУ - Русијом, Казахстаном, Белорусијом, Јерменијом и Киргистаном. "Нови Споразум омогућиће приступ тржишту од 180 милиона људи за око 99 одсто робе са домаћим пореклом", наводи Управа царина.

Новим Споразумом, који је сада проширен на још две државе -Јерменију и Киргиску Републику, задржан је висок степен либерализације трговине који се примењивао према билатералним споразумима о слободној трговини са Русијом, Белорусијом и Казахстаном, уз додатну либерализацију за извоз домаћих производа у ЕАЕУ.

Једна од значајних новина је да, према новом Споразуму, за одобравање режима слободне трговине више не постоји услов тзв. "директне купопродаје".

То практично значи, да се према новом Споразуму роба може куповати и продавати и на основу купопродајних уговора са трећим лицима-посредницима, док је одобравање режима слободне трговине према претходним споразумима било могуће само уколико се роба увозила или извозила на основу уговора између резидената државе једне или друге стране.

Примера ради, у Србији се може применити преференцијални тарифни режим за робу преференцијалног порекла Руске Федерације, за коју се уз доказ о пореклу и доказе о испуњености услова директног транспорта, у Србији подноси и фактура из треће земље, нпр. Европске уније.

Управа царина подсећа да су циљеви споразума проширење и унапређење међусобних трговинско-економских односа, ради убрзања економског развоја страна уговорница и постизања њихове производне и финансијске стабилности, што између осталог подразумева предвидивост и транспарентност трговинских трансакција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СРБИ СУ ЗА БАЛКАН РАТОВАЛИ! Безочне лажи Славоја Жижека - добро знамо шта је Балкан!