АНА БРНАБИЋ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ ЕБРД: Брзи опоравак српске економије у 2021.

Танјуг

30. 06. 2021. у 12:42

СРПСКА економија се ове године веома брзо опоравља од последица корона кризе и раст БДП-а Србије ће у 2021. бити најмање шест одсто, изјавила је данас председница Владе Србије Ана Брнабић на онлајн панелу Европске инвестиционе банке посвећеном последицама пандемије.

АНА БРНАБИЋ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ ЕБРД: Брзи опоравак српске економије у 2021.

Фото: Принтсцреен

Брнабић је на панелу "Изградња боље и равноправније будућности: Гласови региона ЕБРД" (Буилдинг а Беттер анд Море Еqуал Футуре: Воицес фром тхе ЕБРД Регионс) рекла да је Србија у првом кварталу 2021. имала раст БДП-а од 1,7 одсто, што је тренутно најбољи резултат у Европи.

Српска премијерка је подсетила да на челу владе од 2017. године, као и да је 2016. године, када је била министарка државне управе започета трансформација српске економије, од економије засноване на радно интензивним пословима и инвестицијама ка економији заснованој на иновацијама и знању.

- То нам је веома помогло када је наступила корона криза, пошто је наша екномија постала доста стабилнија и отпорнија. Србија је била погођена кризом, али не тако као већина земаља ЕУ - нагласила је Брнабић.

Каже да је српска економија показала да велику отпортност када је реч о сектору услуга и ИТ-а.

Она је нагласила да је држава одраговала веома ефикасно на изазове током ковид кризе, са до сада укупно три пакета помоћи привреди и грађанима, чиме су обухваћена не само мала и средња већ и велика предузећа, као и да је била обезбеђена директна финансијска помоћ грађанима.

У 2020. српски БДП је пао само 0,9 одсто, што је био други најбољи резултат у Европи, додала је премијерка Брнабић.

Истакла је да је држава Србија кроз три пакета помоћи привреди и грађанима дала око осам милијарди евра, што је више од 17 одсто српског БДП-а.

- То нам је доста помогло да имамо брзи опоравак у првом кварталу ове године и надамо се да да ћемо ове године имати раст БДП-а од најмање шест одсто - навела је она.

Напоменула је да је борба са ковидом 19 борба која још увек траје и да још нико не може да прогласи победу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)