НИ МАТИЧАР НИЈЕ ПО ЈЕДНОЈ ЦЕНИ: Грађани плаћају чак 1.000 непореских дажбина

С. Булатовић

24. 06. 2021. у 19:33

АДРЕСА у Србији, између осталог, одређује и колико ће грађанина коштати услуге локалне администрације.

НИ МАТИЧАР НИЈЕ ПО ЈЕДНОЈ ЦЕНИ: Грађани плаћају чак 1.000 непореских дажбина

Фото Танјуг

Током последњег покушаја, на узорку од 35 општина и градова, пописано је чак 1.000 непореских дажбина. Од општине до општине зависи колико је разлога за плаћање, али и колики су износи. Молбу, захтев, предлог, пријаву житељи у Руми тако плаћају свега 20 динара, док становници Аде за исту ствар треба да их изброје чак 300.

Цена венчања у Србији варира од 4.540 динара у Брусу до чак 12.000 динара у Ћуприји

Уопшти није свеједно где младенци планирају свадбу. Нарочито ако желе да их матичар венча у ресторану или неком другом месту, ван саме матичне канцеларије. Ту су, чини се, у најбољој ситуацији житељи Бруса. Уколико би завете да размене на два километра од општине, ово ће их коштати 4.540 динара, а преко ове раздаљине - 8.760 динара. У Ћуприји не праве разлику у удаљености, али праве у радном времену. Током радне недеље, ван уреда, венчање кошта 5.000 динара. Исто то викендом и празником стаје - 12.000 динара. Износи су знатно мањи уколико младенци долазе у зграду Општине, и то у радно време. У Неготину је та такса 250 динара, у Брусу 340, Ћуприји 500, а у Шиду 1.000 динара.

Дажбине су скупље за привреду него за грађане. Највећи износи се плаћају за поступке у области испуњавања услова за обављање делатности, око 40.500 динара, и урбанизама и грађевинарства, око 17.000 динара. Најнижи су износи за уписе у регистар и издавање потврда из регистра - у просеку око 800 динара.

- Постоје значајне разлике у броју такса односно тарифних ставова по локалним самоуправама - објашњава Јелена Ранчић, кординаторка за аналитику у НАЛЕД-у. - Број тарифних редова се креће у распону од десет, колико их има у општини Рума до чак 144 у општини Књажевац. Истраживање међу 15 локалних самоуправа је показало велике разлике у износима. Нема никакве законитости. Ни у броју такса у односу на величину општине, нити у броју у односу на укупан приход од такса. Општине од њих убирају мала средства. У случају администрација које су прописале највише такса, оне чине свега 0,001 одсто укупних прихода. У просеку, од њих се углавном слије 0,2 одсто средстава. Ти приходи су за њих безначајни и делује да представљају веће оптерећење него што имају приходан значај. Поједине самоуправе износе нису мењале од 2019. године, што такође, показује колико су им значајне.

ЗА ПРИВРЕДУ СКУПЉЕ

ВИСИНА одређених такса у појединим самоуправама се разликује за физичка и правна лица. Издавање уверења о старости објекта у општини Бајина Башта за грађане износи 2.000, а за правна лица 3.500 динара. У оквиру напомене за поједине таксе, прописано је да ако се доноси једно решење или акт по захтеву више лица, такса се плаћа онолико пута колико има лица којима се решење или акт уручује, што наводи на закључак да се ради о парафискалној дажбини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

НИКОЛА РОКВИЋ НАСТАВЉА ХУМАНИТАРНУ МИСИЈУ: Патике са ходочашћа продате за пола милиона - ево колико новца је до сада сакупљено (ФОТО)