СТАРОСНА ГРАНИЦА ЗА ОДЛАЗАК У ПЕНЗИЈУ ОСТАЈЕ ИСТА: Повећава се очекивана дужина живота

Танјуг

20. 06. 2021. у 13:04

- ПЛАНОВИ за измене закона о пензијско-инвалидском осигурању рађени су у околностима пандемије па су сви параметри морали да буду узети у обзир, али новим изменама неће доћи до промена критеријума када је у питању заснивање права на пензијско инвалидско осигурања - изјавила је данас министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Дарија Кисић-Тепавчевић.

СТАРОСНА ГРАНИЦА ЗА ОДЛАЗАК У ПЕНЗИЈУ ОСТАЈЕ ИСТА: Повећава се очекивана дужина живота

Фото Танјуг

Она је истакла да је први већи задатак био да се поправи затечена ситуација и подсећа да је од новембра прошле године одобрена исплата разлика оним осигураницима који су имали смањење пензија, али је нагласила да та измена мора да буде и трајна, као и да то мора бити регулисано законом.

Говорећи о померању старосне границе за стицање права на пензију, министарка Кисић-Тепавчевић је за ТВ Прва поновила да је критеријум за мушкарце 65 година зивота и минимум 15 година стажа, а за жена 63 године и два месеца живота и 15 година стажа, али са динамиком повећања старосне границе за жене где би се до 2032. године оне изједначиле са мушкарцима.

- И ми се сусрећемо са трендом старења као и цео свет, јер се повећава очекивана дужина живота. Према проценама Еуростата, очекивана дужина живота за мушкарце износи 79,8 година, а за жене 82,3 године. Морамо и на том плану да се боримо да не буде никакве дискриминације према женама већ да и оне и мушкарци имају исте услове за пензионисање - указала је Кисић-Тепавчевић.

Фото Новости

Када су у питању дотације из ПИО фонда, министарка је указала да ове године имамо најповољнију ситуацију јер нпр. у току маја није повучен ни динар из фонда ПИО, а све обавезе су исплаћене.

Говорећи о посебним категоријама осигураника, министарка др Кисић-Тепавчевић је подсетила да су осигураници пољопривредници до сада губили статус осигураника уколико би се ангажовали да раде на привременим сезонским пословима.

- Тога више неће бити и у будуће сезонски радници неће губити свој статус осигураника пољопривредника уколико буду радили сезонске послове. Када је реч о фри-ленсерима они су још од 2013. године препознати као особе које самостално обављају своју делатност и имали су могућност да се пријаве. Међутим, они то нису радили иако су препознати као самостална делатност и за њих важе исти критеријуми као и за све друге самосталне делатнике. То је зато што су то углавном млађи људи, на почетку каријере који нису увидели да морају да размишљају и о пензионисању - потврдила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије др Дарија Кисић-Тепавчевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (1)

ДА УПАМТЕ, ЈЕДНОМ ЗА СВАГДА! Новак Ђоковић пред целим светом загрмео о Косову и Метохији