НА ЈЕДАН СВОЈ ДУГУЈУ ДВА ДИНАРА: Према извештају АПР о пословању у прошлој години, грађевинари су задужени 2,3 пута више

С. Б.

14. 06. 2021. у 10:33

КОМПАНИЈЕ у Србији су прошлу годину завршиле са профитом од 433,5 милијарди динара и он је за петину већи од добити зарађене годину раније.

НА ЈЕДАН СВОЈ ДУГУЈУ ДВА ДИНАРА: Према извештају АПР о пословању у прошлој години, грађевинари су задужени 2,3 пута више

Фото Танјуг

Иако је корона многим секторима значајно отежала пословање, привредна друштва су лане повећела број радника за 43.592. У доба пандемије добро је ишло пре свега трговини и прерађивачкој индустрији. "Годишњи извештај о пословању привреде у 2020.", који је објавила Агенција за привредне регистре, открива и да су највећи - увећали задуженост.

Укупне обавезе привредних друштава су порасле за 10,4 одсто и достигле су 10.758 милијарди динара, док је укупан губитак повећан за 8,5 одсто.

- Висок степен задужености је присутан код свих тих сектора, па на један динар сопственог капитала у прерађивачкој индустрији долази 2,26 динара позајмљених извора, у трговини на велико и мало 2,27, у грађевинарству 2,29, затим у сектору саобраћаја и складиштења - 1,35, док је у сектору снабдевања електричном енергијом и гасом степен укупне задужености најнижи, 0,76 - стоји у саопштењу АПР. - Иако су велика привредна друштва исказала највеће укупне обавезе, 33,4 одсто, код њих је рацио сопственог капитала 51,7 одсто и најнижи је степен укупне задужености - 0,94. Неповољна је финансијска структура на нивоу микро привредних друштава код којих губитак превазилази вредност капитала за 1,102 милијарде динара.

Према речима Ружице Стаменковић, главног регистратора Регистра финансијских извештаја, новчани капацитети привреде су лане увећани, али су порасли и укупни губици.

- Да би превазишла потешкоће у пословању, привреда се појачано задуживала, а проблем са очувањем ликвидности, који је и претходних година био присутан, у протеклој години је незнатно ублажен - сматра Ружица Стаменковић.

СРЕДЊИ И МАЛИ НАЈСТАБИЛНИЈИ

ЛИКВИДНОСТ је највише била угрожена у секторима саобраћаја и складиштења и снабдевања електричном енергијом и гасом, у којима је негативан нето обртни капитал био највећи - стоји у анализи АПР. - С друге стране, у сектору трговине на велико и мало успостављена је дугорочна финансијска равнотежа и исказан је позитиван нето обртни капитал од 321,7 милијарди динара. Када се посматрају привредна друштва према величини, средња и мала друштва су финансијски најстабилнији део привреде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (0)

ЉУДИ, ПРИМИТЕ ЋУСТИЋА, МАТОР ЈЕ, НЕМА ВРЕМЕНА Глумац се присетио како је уписао Академију