ВУЧЕВИЋ НА СКУПШТИНИ ПКС: Обезбедићемо амбијент за стабилно и предвидиво пословање (ФОТО)

Novosti online

14. 06. 2024. у 21:24

ВЛАДА Србије види Привредну комору Србије (ПКС) и укупну привреду као партнера, једни на друге смо упућени чинећи целину, јер без јаке привреде нема развоја државе ни у једном сегменту - здравству, школству, одбрани, култури, спорту...

ВУЧЕВИЋ НА СКУПШТИНИ ПКС: Обезбедићемо амбијент за стабилно и предвидиво пословање  (ФОТО)

Foto: Tanjug Rade Prelić

Успех привреде је успех државе која не треба да буде послодавац и води привреду већ да прави амбијент да привреда ради и ствара, рекао је председник Владе Србије Милош Вучевић на седници Скупштине ПКС, којој је присуствовала и министарка привреде Адријана Месаровић. 

- Политика у коју верујем јесте да Влада Србије мора да прави повољан амбијент за привреду, наш задатак је да гарантујемо мир, стабилност, што равноправније услове пословања, да градимо такав свеукупни амбијент који улива сигурност привреди да  може да послује у прилично неизвесним околностима какве су сада у Европи и свету - рекао је Вучевић и поручио да је увек отворен за сарадњу са привредом да чује предлоге, али и критике.

Foto: Tanjug Rade Prelić

 

- Изнад свега верујем да нам је потребно време да ово што је пред нама буде време новог српског оптимизма. Верујем у боље сутра и да имамо нову енергију, да гурамо и да не чекамо стално нешто друго да се деси, или да прође још једна година, па онда ће, наводно, нешто бити боље, па ће нам се тада ствари поправљати - казао је Вучевић.

Foto: Tanjug Rade Prelić

 

- Нама треба развој сада и одмах, стратешки опредељен. Морамо да радимо брже и боље, криза нам није развојна шанса, али треба да разумемо све околности да будемо стрпљиви и мудри, да верујемо у себе јер само тако можемо да успемо - поручује премијер. 

Указује на добре резултате фискалне и монетарне политике, стабилну инфлацију која је у мају износила 4,5 процента. 

Премијер је најавио интензиван законодавни период и позвао Привредну комору Србије и привреднике да учествују у свим јавним расправама о законима и прописима важним за пословање привреде. 

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж захвалио је председнику Владе на отворености за дијалог са привредом.

- Ту смо да заједно са вама проналазимо предлоге и решења, да са Владом Србије радимо на њиховој реализацији, да будемо мост између пословне заједнице и Владе. Веома нам је стало да заједно радимо јер тако ћемо највише и да направимо - поручио је Чадеж.

Председник ПКС рекао је да је јутрос одржана прва седница Савета за БДП и оценио да је овај вид сарадње изузетна прилика и да се разговара о великим пословним могућностима за привреду. 

Како је истакао, предложено је покретање и других савета, попут Савета за дигитализацију, ресорних радних група и радних тела која ће се бавити конкретним питањима привреде.  

Желимо да са Владом утврдимо које су то додатне мере када су у питању алати које можемо да развијемо, гарантне шеме, подстицаји, мере подршке, како бисмо били способни да радимо на великим тржиштима. Подсећа да су шансе за привреду Експо 2027 и Скок за будућност. 

Када је у питању недостатак адекватне радне снаге, ПКС је направила велики искорак са радном дозволом за Отворени  Балкан, подсетио је Чадеж. 

На плану отварања нових тржишта, ради се на споразумима о слободној трговини у сарадњи са  Владом и ресорним министарством. Преговори са Египтом су завршени, очекује се да споразум буде потписан у наредних неколико седмица. 

На седници Скупштине ПКС усвојен је Извештај о раду за 2023. годину и друге одлуке важне за функционисање јединственог коморског система.

Паралелно са Скупштином ПКС одржана је и 17. седница Управног одбора ПКС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

Знамо где провести лето, пријатно и повољно! Проверите!