НОВА ОПРЕМА ЗА 600 ФИРМИ – ПОЖУРИ, ПРИЈАВИ СЕ! Обезбеђена 3,1 милијарда динара бесповратних средстава

В. Н.

01. 07. 2022. у 16:00

МИКРО и малим предузећима, задругама и предузетницима, кроз нови програм "Србија и ЕУ - опрема за привреду", на располагању је рекордни износ од око 3,1 милијарду динара бесповратних средстава за куповину нове опреме. Тим средствима биће подржано око 600 фирми.

НОВА ОПРЕМА ЗА 600 ФИРМИ –  ПОЖУРИ, ПРИЈАВИ СЕ! Обезбеђена 3,1 милијарда динара бесповратних средстава

Михаило Весовић, Фото ПКС

Србија преко Министарства привреде програм финансира са 1,9 милијарди динара, а додатна средства од 11 милиона евра за бесповратну помоћ и техничку подршку обезбедила

је ЕУ.

Бесповратна финансијска помоћ до 5 милиона динара, односно 25 одсто нето вредности нове опреме у комбинацији са повољним кредитима за остали део средстава је својеврсна помоћ инвестицијама и бржем развоју производне и грађевинске делатности.  Средства Програма намењена су за суфинансирање набавке производне опреме и (или) машина, транспортно манипулативних средстава укључених у процес производње и унутрашњег транспорта, делова, специјализованих алата за машине, машина и опреме за унапређење енергетске ефикасности и еколошких аспеката производње, грађевинске механизације за потребе обављања грађевинских радова.

Програм траје док се не утроше средства, најкасније до 31. децембра ове године.

Анђелка Атанасковић, Фото ПКС

Од 2015. до 2021., кроз овај Програм Министарства привреде у сарадњи са Развојном агенцијом Србије, пословним банкама и лизинг компанијама, подржано је око 3.410 захтева предузећа за набавку опреме вредне 7,5 милијарди динара. Укупна вредност досадашњих  инвестиција за одобрене захтеве је 37,1 милијарда динара, рекла је министарка привреде Анђелка Атанасковић.

Директор Сектора за стратешке анализе ПКС Михаило Весовић оценио је да овако конципиран програм подршке за мала и микро предузећа решава један од највећих проблема - финансирање.

"Већина компанија апострофира то као кључни проблем а овакав програм решава баш то питање. Коришћење нове опреме подиже продуктивности и ефикасност, ствара могућност отварања нових тржишта", рекао је он.

Корисници програма четвртину новца добијају бесповратно, 70 процената су кредит или лизинг банака и лизинг кућа, а учешће корисника је пет одсто.

* * * * * *

Лизинг

Партнери у реализацији су Развојна агенција Србије и Привредна комора Србије, као и банке и лизинг куће: Банка Поштанска штедионица, Банка Интеза, ОТП Банка, НЛБ Комерцијална банка, Ерсте банка, Еуробанк, Интеза Лизинг, Уникредит Лизинг.

* * * * * *

Предузетништво

ЈЕДНОСТАВНА је процедура подношења захтева, опрема је ослобођена плаћања ПДВ-а и царине, а главно средство обезбеђења за кредит код банке је залога на опреми без хипотеке. Детаљне информације на preduzenistvo.org.rs

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КРЕНУО САМ КА ТОМИ, СМРТ МЕ ЗОВЕ: Потресна исповест Зорана Калезића