"ЕКСПО 2027" У СРБИЈИ? Земља талената, иновативних и креативних људи

В. Н.

30. 06. 2022. у 07:00

БЕОГРАД је ушао у трку за организацију Међународне специјализоване изложбе „Експо 2027” у оштрој конкуренцији са још четири кандидата – Малага (Шпанија), Блумингтон (Минесота, САД), Пукет (Тајланд) и Сан Карлос де Барилоче (Аргентина).

ЕКСПО 2027 У СРБИЈИ? Земља талената, иновативних и креативних људи

Делегација Србије представила кандидатуру Београда за „Експо 2027“, Фото ПКС

Београд би од 15. маја до 15. августа 2027. године, уз велику подршку пословне заједнице која окупља око милион домаћих и страних компанија које послују у нашој земљи и региону, могао три месеца да буде домаћин ове светске манифестације.

Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, представио је кандидатуру Београда на 170. Генералној скупштини Међународног бироа за изложбе (БИЕ) у Паризу:

„Модерна Србија је данас земља талената, иновативних и креативних људи, младих који уче језике будућности са потенцијалом да буду лидери и успешни предузетници.“

Београд фаворит за домаћина тематске светске изложбе, Фото ПКС

Србија, иначе, ових дана обележава завршетак школовања друге генерације основаца која је, уз остале предмете, имала и обавезно програмирање. Заједно са онима који су прошле године завршили основну школу, сада и званично има 120.000 дигитално писмених малишана који су играјући се у пајтону, скречу, пајгејму… учили програмирање - програмирајући тако свој успех и своју будућност.

„Позивам вас да дате шансу овим младим људима у 2027. да заједно играју за предузетништво и за будућност“, поручио је, између осталог, председник ПКС.

Марко Чадеж, председник ПКС, Фото ПКС

Србија је 7. јуна поднела досије кандидатуре за организовање специјализоване изложбе Play for Humanity – Sport and Music for All - "Игра(ј) за човечанство – спорт и музика за све".

* * * * * * * *

Да ли знате?

• Србија је једина у Европи и једна од 11 земаља у свету у којима деца уче програмирање у основним школама.

• Сваки трећи ветрогенератор уграђен у европске ветрењаче произведен је у Србији.

• Свака трећа малина на светском и свака друга на европском тржишту, произведена је и убрана у нашим малињацима.

• Један од најбољих софтвера за уштеду електричне енергије, који користи све више градова у Европи и Америци, произведен је у Србији.

• У лондонском пословном кварту Canary Wharf налазе се паметне, соларне клупе, производ наше стартап компаније Strawberry energy.

• Само у прошлој години, српски ИТ креативци у свет су пласирали 35 видео-игара.

• Српски ИТ-евци из фирме 3 Lateral први су у свету  развили технологију за комплетну дигитализацију људског лика и покрета.

• Србија је родно место неких од најсавременијих достигнућа у области телемедицине, аналитике у биомедицини, енергетике, пољопривреде, употребе вештачке интелигенције...

Свету смо подарили изуме који су мењали токове цивилизације, шампионе у спорту, уметности...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УЖАС НА ПОЗНАТОМ ЛЕТОВАЛИШТУ: Дечака (8) напало неколико ајкула - чуо сам вриштање, било је много крви