РЕЗУЛТАТИ АНКЕТЕ ПКС: Привредници умерени оптимисти

В. Н.

28. 05. 2022. у 15:32

ДОМАЋИ привредници су умерени оптимисти и очекују стабилне пословне перформансе у другом кварталу ове године – исти или већи промет и извоз, као и стабилну запосленост, упркос неизвесностима због актуелних дешавања у Украјини, показала је Анкета Привредне коморе Србије (ПКС) о пословној активности привредних субјеката, реализована прошлог месеца.

РЕЗУЛТАТИ АНКЕТЕ ПКС: Привредници умерени оптимисти

Фото: Shutterstock

Скоро 40 одсто анкетираних очекује непромењен промет, свега 12 процената смањење, али забрињава податак да су трошкови инпута повећани код 83 одсто испитаника у односу на крај 2021. године. Око 63 процента анкетираних, повећало је цене готових производа или услуга, док 36 одсто испитаника није имало промене у односу на последњи квартал прошле године.

Привредници показују изражени оптимизам за други квартал 2022. године у погледу кретања извоза – 43 одсто очекује раст међукварталног извоза и то у просеку за 23 одсто, а 44 процента непромењен ниво. Највећи проблем привреда има са набавком и ценом ресурса.

Од укупног броја анкетираних, 75 одсто располаже са довољно средстава за оптимално финансирање пословања, а највише проблема са ликвидношћу има сектор електронских комуникација, јер, како показују резултати Анкете, 38 одсто анкетираних из ове бранше не располаже са довољно средстава за оптимално финансирање пословања.

Од почетка године запосленост је стабилна, 87 процената анкетираних је одржало или повећало број радника, а чак 95 одсто испитаника не очекује смањење броја запослених у наредном периоду.

Растући трошкови производње због високих цена енергената на светском тржишту, али и других сировина и репроматеријала јесу највећи изазови пред којима се налази привреда Србије у 2022, у време када се Европа и свет суочавају са глобалном кризом, чије последице могу бити највеће од Другог светског рата.

Готово 1.600 анкетираних фирми запошљава више од 244.000 радника. Према подацима Републичког завода за статистику, у првом кварталу 2022. године фирме су реализовале робни извоз у вредности од 2,4 милијарде евра, што је за 46 одсто више у односу на исти период 2021. године. Страни оснивачки капитал има око 18 одсто испитаних компанија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗЕЛЕНСКИ О МОГУЋЕМ НАПАДУ ИЗ КОМШИЛУКА: Ако нападну, одговорићемо - то неће бити ударац, већ шамар