НОВИ САМИТ „ОТВОРЕНИ БАЛКАН“: Прва ID картица за рад у три државе

В.Н.

26. 05. 2022. у 16:28

НА Самиту у Охриду у оквиру иницијативе "Отворени Балкан" 7. и 8. јуна симболично ће, како се очекује, бити издата прва електронска картица ID Оpen Balkan, са којом ће грађани Србије, Северне Македоније и Албаније моћи да приступе јединственом тржишту радне снаге у ове три државе.

НОВИ САМИТ „ОТВОРЕНИ БАЛКАН“:  Прва ID картица за рад у три државе

Фото: Влада Републике Србије

У току су завршни преговори око усаглашавања протокола који ће омогућити да се и овај пројекат у оквиру регионалне иницијативе „Отворени Балкан“ спроведе у пракси.


- Очекујемо да се до краја овог месеца стекну сви технички услови у све три државе и да ова ‘лична карта’ почне да се издаје. Када систем буде успостављен, сваки грађанин ће моћи преко портала еУправе да добије идентификациони број са којим ће моћи да приступи тржишту рада Северне Македоније, Албаније и Србије - изјавио је Ненад Ђурђевић, саветник председника Привредне коморе Србије. 


Заинтересованима за рад у државама „Отвореног Балкана“ портал ће омогућити аплицирање за радна места на четири језика - српском, албанском, македонском и енглеском.

Добра вест за аграр – бржи прелаз граница


Уочи Самита на Охриду, у току су последње припреме око усаглашавања процедура које се тичу једноставнијег прекограничног промета пољопривредних производа, животиња и производа животињског порекла између три чланице Иницијативе.
Ђурђевић верује да ће до охридског Самита бити омогућено и да се санитарни сертификати, који прате пошиљку робе биљног порекла, размењују преко заједничког царинског електронског система.


На тај начин би се, према Ђурђевићевим речима, извоз робе знатно убрзао. Њен пласман би се најављивао царинским органима друге државе пре доласка камиона на границу, што би омогућило царинским службама да ураде анализе ризика и провере сву неопходну документацију.


- То у пракси значи да ће на терену бити мање контрола на прелазима, што ће додатно убрзати трговину у корист привреда ове три земље и њихових грађана - истакао је Ђурђевић.

Заједничка културна и туристичка понуда 


На Самиту је планирано потписивање меморандума о разумевању из области културне сарадње и туризма између три државе.
- Предвиђена је интензивнија сарадња између туристичких организација Србије, Албаније и Северне Македоније и израда заједничког пакета туристичке понуде - каже саветник председника ПКС.


Једна од идеја о којој се разговара је и оснивање регионалног фонда у оквиру иницијативе "Отворени Балкан", из којег би се финансирали заједнички пројекти из културе, на пример,  преводилаштво и филмска уметност.


У циљу јачања културних и туристичких веза три државе, планира се и организација заједничког регионалног фестивала вина.


- Самит ће показати ново лице региона, међусобну сарадњу и солидарност ове три државе, њених привреда и грађана, што је нарочито важно и непроцењиво у данашње време и украјинске кризе, када нам је више него икад потребно заједништво - поручио је Ђурђевић у разговору за „Предузетник“. 

ЦАРИНСКИ СПОРАЗУМ

СРБИЈА и Северна Македонија су прошле године потписалe царински споразум за заједничко издавање одобрења за овлашћеног економског оператера (АЕО). С обзиром на то да је у финишу усаглашавање протокола по овом питању и са Албанијом, цео пројекат би требало да буде заокружен до састанка у Северној Македонији. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)