ПОСКУПЉЕЊА ИЛИ ИСТЕ ЦЕНЕ, ПИТАЊЕ ЈЕ САД: Резултати анкете ПКС о пословању компанија у Србији

ПКС

24. 02. 2022. у 17:07

ПРИВРЕДА оцењује да је ситуација на тржишту рада стабилна, већина очекује раст или непромењен ниво промета услуга и добара, умерени су оптимисти када је реч о повећању извоза у првом тромесечју 2022. и планирају већи обим инвестиција.

ПОСКУПЉЕЊА ИЛИ ИСТЕ ЦЕНЕ, ПИТАЊЕ ЈЕ САД: Резултати анкете ПКС о пословању компанија у Србији

Фото Shutterstock

То показују резултати анкете Привредне коморе Србије „Пословна активност привредних субјеката у Републици Србији“ у којој је 1.571 предузеће оценило своје пословање у четвртом кварталу прошле и изнело очекивања за први квартал ове године.

Тражња и трошкови

С друге стране, високе цене ресурса и тражња на домаћем тржишту представљају изазове са којима се највећи део привреде суочава почетком 2022. године. Трошкови инпута у последњем тромесечју 2021. повећани су код 72 одсто испитаника у односу на трећи квартал прошле године, највише у дрвној индустрији и пољопривреди.

Више од половине анкетираних сматра да ће пословна клима у првом тромесечју ове године остати непромењена, четвртина да ће бити побољшана, а 23 одсто очекује лошије услове за пословање у односу на последњи квартал 2021.

Већина компанија је у четвртом кварталу прошле године задржало или чак повећало број запослених, а смањење броја запослених ни у првом кварталу ове године не очекује 92 одсто испитаних предузећа.

Већи извоз и увоз

Када је реч о промету, већина очекује наставак позитивног тренда у првом кварталу текуће године – чак 61 одсто већи или непромењен промет. Такође, привредници очекују повећање извоза у прва три месеца ове године, а три четвртине исти или повећан обим увоза у односу на крај 2021.

Резултати анктете показују да чак 87 посто компанија планира већи или исти ниво инвестиција у односу на прошлу годину, највише у грађевинске објекте и земљиште, увозну и домаћу опрему.

Охрабрује податак да је 78 одсто анкетираних указало да има довољно средстава за оптимално финансирање пословања. Када је у питању ликвидност, са највећим изазовом се суочавају туризам и угоститељство, дрвна индустрија и комуналне делатности.

Предузећа су прошле године највише користила сопствена средства за пословање - 80 одсто, а кредите 17 процената. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЉУДИНА: Погледајте како је човек са штакама спасао повређено маче у Београду (ВИДЕО)