ЗА ПРИВРЕДНИКЕ 2,5 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА: Сви детаљи програма подршке привреди - обезбеђена средства за развој пословања и покретање бизниса

В. Н.

27. 01. 2022. у 16:55

ЗА микро, мала и средња предузећа, предузетнике, почетнике у пословању, жене предузетнице и младе, као и за развој пословне инфраструктуре и стартап центара, обезбеђено је 2.500.000.000 динара подршке у овој години кроз сет уредби које је усвојила Влада Србије.

ЗА ПРИВРЕДНИКЕ 2,5 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА: Сви детаљи програма подршке привреди -  обезбеђена средства за развој пословања и покретање бизниса

Влада Србије обезбедила подршку привредницима и у 2022. години, Фото shutterstock

Програмом подстицања предузетништва кроз развојне пројекте у 2022. години, бесповратно ће се додељивати средства предузетницима, ММСП и задругама. Буџет за ову намену износи 350 милиона динара, а Министарство привреде у сарадњи са Фондом за развој, задужено је за реализацију.

„Право да се пријаве на јавни позив за доделу бесповратних средстава и право да поднесу захтев за кредит код Фонда за развој имају предузетници, ММСП и задруге, који испуњавају услове Програма, а који су регистровани у Агенцији за привредне регистре најкасније до 31. децембра 2019. и имају финансијске извештаје за претходне две године у којима није исказан нето губитак“, кажу за „Предузетник“ у Министарству привреде.

Када је реч о структури финансирања, опредељена су бесповратна средства из буџета до 20 одсто вредности инвестиционог улагања, односно до 30 одсто бесповратних средстава за привредне субјекте који припадају четвртој групи развијености. Преостали износ вредности пројекта финансираће се из повољних кредита Фонда за развој.

За шта може да се употреби новац?

• Куповина и доградња хала и локала

Средства из овог програма намењена су куповини, изградњи, доградњи, реконструкцији, адаптацији и санацији, као и за инвестиционо одржавање производног  или пословног простора који је део производног објекта, или простора за складиштење сопствених производа, сировина и репроматеријала. Привредници који се баве ИТ и високотехнолошким услугама, новац могу употребити за опремање канцеларија.

• Машине, софтвери, возила, алати...

Паре се могу добити и за набавку нових или половних (не старијих од пет година) машина и опреме, алата, доставних возила, средстава за транспорт која се користе у производњи.

Затим, као трајна обртна средства до 10 одсто укупног инвестиционог улагања, куповину софтвера, рачунарске и опреме за унапређење енергетске ефикасности и еколошких аспеката производње.

Помоћ почетницима у бизнису

ПОДСТИЦАЈИ су обезбеђени и за почетнике у пословању, новоосноване предузетнике, микро и мала привредна друштва, који су регистровани у АПР-у најраније две године у односу на годину подношења захтева. Обезбеђено је 150 милиона динара.

У Министарству привреде објашњавају да су овим програмом опредељена бесповратна средства из буџета до 30 одсто вредности улагања (40 одсто у неразвијеним општинама) и кредитна средства Фонда за развој од 70 процената, односно, 60 одсто за кориснике из неразвијених општина.

За женски бизнис 100 милиона динара

ПОМЕРА се старосна граница са 30 на 35 година за жене предузетнице и младе у 2022. за финансијску подршку у оквиру Програма подстицаја развоја предузетништва чији буџет износи 100.000.000 динара.

Средства су намењена за финансијску подршку новооснованим предузетницима, ММП друштвима, који су регистровани у АПР-у најраније пет година у односу на годину подношења захтева, а чији је оснивач и законски заступник жена.

У привредном субјекту који има више власника, већински удео мора бити у власништву једне или више жена (минимум 51 проценат) и један од законских заступника мора бити жена до 35 година.

Бесповратна средства из буџета иду до 35 одсто вредности улагања (45 одсто у неразвијеним општинама) и кредитна средства Фонда за развој 65 процената, а у неразвијеним општинама 55 одсто.

У 2022. се наставља и Програм стандардизованог сета услуга за ММСП и предузетнике преко акредитованих регионалних развојних агенција, док ће се Програмом подршке подизању иновационих капацитета јединица локалне самоуправе системски унапређивати иновациони капацитети градова и општина дигиталном трансформацијом јавних услуга.

До 12,5 милиона динара

МАКСИМАЛАН износ бесповратних средстава по овом програму је 12,5 милиона динара,  рок отплате до десет година а грејс-период је до једне године за правна лица. За предузетнике је рок отплате до осам година, а „мировање“ до годину дана. Каматна стопа је један одсто  годишње уз гаранцију банке, а два одсто  уз остала средства обезбеђења.

Камата један одсто годишње

НОВАЦ је намењен за набавку нове или половне опреме, грађевинске радове и финансирање оперативних трошкова, а  највиши износ бесповратних средстава је 1,8 милиона динара, односно, 2,4 милиона динара за неразвијене општине. Рок отплате је до пет година, грејс-период до једне године, а номинална каматна стопа је један одсто уз гаранцију банке, односно, два одсто годишње уз друга средства обезбеђења.

За плате, струју, сировине...

ДО 2,1 милиона динара је максималан износ бесповратних средстава, односно, 2,7 милиона динара за предузетнице и младе из неразвијених општина. Новац је за набавку нове или половне опреме, грађевинске радове и финансирање оперативних трошкова. Рок отплате је до пет година, а грејс-период до годину дана. Номинална каматна стопа је један одсто  уз гаранцију банке, а два одсто годишње уз остала средства обезбеђења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РЕТКО ВИЂЕНА СЛИКА: Овако је Војислав Шешељ изгледао у младости (ФОТО)