СЕРИЈАЛ - ЗАПОЧНИ БИЗНИС (8): Шта је потребно за покретање фитнес студија?

В. Н.

28. 11. 2021. у 14:19

ЦЕНТАР за програме подршке привреди и микро, малим и средњим привредним друштвима Привредне коморе Србије нуди смерница почетницима у пословању и основне информације шта је потребно за покретање сопственог фитнес студија.

СЕРИЈАЛ - ЗАПОЧНИ БИЗНИС (8): Шта је потребно за покретање фитнес студија?

Фото ПКС

За почетак, потребно је обезбедити простор који је прилагођен за обављање фитнес услуга, опрему, односно, професионалне справе усклађене са програмима и услугама које ће фитнес центар нудити.

Када је реч о распореду просторија, студио би требало да има свлачионице за мушкарце и жене, тоалет са тушевима, рецепцију, дворану за групне програме и теретану.

У фитнес студију би требало да раде најмање два инструктора и исто толико рецепционера, као и особа задужену за одржавање хигијене.

Илустрација В. Н.

Спецификација и адаптација простора

Потребно је да простор има висину плафона од минимално три метра због смештаја справа.

Уколико се теретана налази на спрату, под мора да буде довољно стабилан да поднесе тежину справа за вежбање и активности током вежбања које подразумевају трчање, скакање, спуштање тегова (носивост 500кг по квадратном метру). Важно је да простор у којем се вежба има добру вентилацију и квалитетно осветљење.

Илустрација В. Н.

Распоред справа

Често се дешава да у теретанама распоред справа не буде адекватан. Зато је важно да се за једно место на којем се налази справа обезбеди најмање пет квадратних метара простора.

Мултистационарне машине заузимају и до 15 квадрата, смит машина и сталци за чучњеве до седам квадратних метара, а трака за трчање 5,5 квадрата, колико покрива и кростренажер.

Регистрација и трошкови

Најчешћи облик регистрације: спортско удружење/клуб или спортско привредно друштво. Шифра делатности: 9312 – Делатност спортских клубова. Када је реч о основним трошковима за једног запосленог са пуним радним временом на годишњем нивоу, минимална бруто плата износи 515.556 динара. У план оснивања предузећа важно је урачунати и цену услуге чишћења објекта на годишњем нивоу и санитарије, израду логотипа и визуелног идентитета, попут сајта, флајера... Трошкови књиговође су око 100.000 динара годишње. Прописи налажу да се прође противпожарна обука и обука за безбедност на раду (око 164.000 динара) и Прва помоћ. На претходне трошкове треба додати рачуне за струју, воду, телефон, комуналије…

* * * * * * *

Фото Архива

ПРВА јавна места у историји где су се људи окупљали како би заједно радили на физичкој спреми потичу још из древне Персије пре више од 3000 година, преносећи се у стару Грчку где гимназије, од грчке речи гимнос – наг, постају централна места за вежбу тела и духа и припрему за Олимпијске игре.

Дуга историја јавних теретана данас се, махом, преселила у затворене просторе. Поред могућности за различите вежбе, нуде и специјалне тренинге и додатно уживање у саунама, базенима, масажи...

Иако је „мртва трка“ ко се сматра оснивачем комерцијалних теретана, бројни извори наводе да је прву приватну теретану-клуб, отворио француски гимнастичар Хиполит Тријат у Бриселу крајем 19. века.

Фото Архива

Дуже од једног века касније, уочи пандемије 2019. године, глобална индустрија клубова здравља остварила је рекордни учинак: широм света приход индустрије износио је 96,7 милијарди долара са више од 184 милиона чланова у скоро 210.000 здравствених и фитнес центара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗ УКРАЈИНЕ ЈЕДАН, А ИЗ РУСИЈЕ 370 БИЗНИСА: Мења се пословна мапа предузетника у Србији због рата у Европи