ДО СТАНА НА РАТЕ МОЖЕ И ПАУШАЛАЦ: Услови добијања кредита за паушално опорезоване предузетнике

В. Н.

27. 11. 2021. у 18:16

ПАУШАЛАЦ лакше испуњава услове за стамбени кредит у Србији уколико има закључен уговор „на неодређено” са сталним клијентом, односно пословним партнером, од кога добија редовна месечна примања преко рачуна.

ДО СТАНА НА РАТЕ МОЖЕ И ПАУШАЛАЦ: Услови добијања кредита за паушално опорезоване предузетнике

Фото ПКС

То може бити услов банке приликом одобравања кредита за паушално опорезоване предузетнике.

С друге стране, уколико је уговор између паушалца и његовог пословног партнера склопљен „на одређено“, рок отплате стамбеног кредита се усклађује са роком на који је закључен уговор о пословно-техничкој сарадњи.

„Суштина је да се утврди да паушалац није ангажован на једнократном пројекту, већ да је у питању сарадња која ће трајати у дужем временском периоду“, објашњава Катарина Оцокољић, секретар Удружења финансијских институција Привредне коморе Србије. Поред паушалца, посматра се и послодавац, односно, партнер са којим он сарађује. Уколико су у питању, на пример, реномиране ИТ компаније са дугогодишњим искуством, тада је потребно да паушална агенција постоји минимум шест месеци како би могла да аплицира за стамбени кредит.

„Уколико паушалац, подносилац захтева, ради за стартапе и стране компаније о којима банка нема довољно информација, онда се најчешће ослања на утврђивање сениоритета самог клијента и стабилности његових прихода у последње две године“, каже Оцокољић.

У тим случајевима, додаје, траже се на увид уговори о претходним ангажовањима и промет у банци.

Кредитна способност се обрачунава као и код осталих физичких лица, с тим што је у овом случају зарада заправо договорен редован приход који се остварује на основу уговора са компанијом послодавцем, односно пословним партнером, наводи Оцокољић.

Пореско решење, уговор, промет...

СВАКА банка појединачно одређује услове за одобравање кредита и каматне стопе у складу са својом пословном политиком. За одобравање кредита, меродавни су аконтационо пореско решење, уговор са клијентом, промет по рачуну ради идентификовања прихода по основу уговора у пословној сарадњи, и друго.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

КОЛИКО СТЕ ВИ ЗАБЕЛЕЖИЛИ У АУТУ? Више од 40 степени у 15.46 - слика да се спржиш, фотографисао је инструмент таблу (ФОТО)