ЦИЉ - ПОВЕЋАЊЕ ТРГОВИНСКЕ РАЗМЕНЕ НА 5 МИЛИЈАРДИ $: Турски привредници спремни за нове пројекте у Србији

В. Н.

25. 11. 2021. у 10:19

СТРАТЕШКОМ локацијом у самом центру Балкана, повољним пословним окружењем, квалификованом радном снагом, конкурентним оперативним трошковима и подстицајима за инвестиције, Србија је привукла интересовање турских инвеститора које већ показује конкретне резултате, каже Гулчинај Мумџу, саветница за трговину у Амбасади Турске у Београду за „Предузетник“.

ЦИЉ - ПОВЕЋАЊЕ ТРГОВИНСКЕ РАЗМЕНЕ НА 5 МИЛИЈАРДИ $: Турски привредници спремни за нове пројекте у Србији

Зграда Амбасаде Турске у Београду, Фото ПКС

Инвестиције Турске 2011. вределе су само милион долара, док је у овој години та цифра достигла 250 милиона долара, наводи Мумџу.

Историја и бизнис

Трговина између две земље у сталном је порасту. У прилог томе говори чињеница да је у целој 2020. години, упркос Ковид-19 пандемији, обим спољнотрговинске размене износио рекордних 1,5 милијарди долара. Том успеху је значајно допринео Споразум о слободној трговини.  Према подацима Завода за статистику Турске (ТУИК), за девет месеци 2021. године, трговина Турске са Србијом порасла је за 37,9 одсто, достигавши 1,4 милијарде долара.

„Односи Турске и Србије заснивају се на изузетно богатој и дубоко укорењеној заједничкој историји. Заједничка традиција и обичаји омогућили су погодно тло за пословање и пријатељске односе. То даје огроман подстицај нашим међусобним трговинским и економским односима са Србијом, као и у свим другим областима“, истиче Мумџу.

У Србији послује више од 1.300 предузећа са турским капиталом, наводе из Амбасаде Турске. Њихова предузећа су највише активна у текстилној и конфекцијској индустрији, аутомобилској, грађевинској и машинској индустрији, велепродаји/малопродаји, банкарском сектору, као и у сектору туристичких услуга и здравства.

Хотели као нова шанса

Прилику за нова улагања виде у области енергетике, хотелијерства, пољопривреде и сточарства. „С друге стране, наше грађевинске компаније реализовале су велике и значајне пројекте попут изградње аеродрома, метроа, аутопутева, индустријских објеката, стадиона, рафинерија природног гаса и нафте, електрана, последњих година показују све више интересовања за Србију“.  Грађевинске компаније из Турске раде на 40 пројеката у Србији, а вредност уговорених радова  је 819,4 милиона долара.

Гулчинај Мумџу, Фото ПКС

Из Амбасаде Турске кажу да су спремни да учествују и у наредном периоду на пројектима модернизације инфраструктуре у Србији.

„Чињеница је да заједно можемо да урадимо много. Тренутно убирамо плодове наших политичких, економских и комерцијалних односа који се последњих десет година развијају великом брзином. Одлучни смо да у 2021. години повећамо обим спољнотрговинске размене на две милијарде долара, а затим и на пет милијарди долара у наредном периоду“, истиче Мумџу.

Оцењује да је сарадња са Владом Србије и ПКС успешна наводећи да је важно да се активира и Мешовита турско-српска привредна комора основана 2017. године.

„Уверени смо да ћемо сваке године постављати нове рекорде, задржавајући замах који смо постигли у трговини и инвестицијама за врло кратко време. Одлучни смо да наставимо ову сарадњу и да заједничким снагама пронађемо нове могућности које ће бити од користи интересима обе земље, привредницима, компанијама и инвеститорима. Повећање заједничких активности попут организовања сајмова, трговинских делегација и сличних активности које окупљају пословне људе две земље, имаће позитиван утицај на обим нашег пословања“, закључује Мумџу.

* * * * * * * *

Текстил из Турске, воће и поврће

ТУРСКА у Србију највише извози текстил, производе из аутомобилске и машинске индустрије, белу технику, гвожђе и челик, као и свеже воће и поврће, а увози из наше земље гуме, дуван, бакар и пластику, и производе из машинске индустрије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

АЛКАРАЗ НАВУКАО ГНЕВ СРБИЈЕ НА СЕБЕ: Шпанац је покренуо лавину коју не може да заустави! Ђоковић има навијаче који неће ћутати на неправду

АЛКАРАЗ НАВУКАО ГНЕВ СРБИЈЕ НА СЕБЕ: Шпанац је покренуо лавину коју не може да заустави! Ђоковић има навијаче који неће ћутати на неправду

НАКОН што је Новак Ђоковић уз много политичких уплива и закулисаних радњи свргнут са места број један АТП листе, на њено чело засела су два шпанска тенисера - Карлос Алкараз и Рафаел Надал. Млађи од њихов двојице, популарни Карлитос желео је да тим поводом пошаље поруку свом сународнику, а судећи по лавини коју је покренуо зажалио је због тога.

04. 10. 2022. у 17:08

Коментари (0)

ТРАГИЧНЕ СУДБИНЕ СТАЉИНОВЕ ДЕЦЕ: Његов коментар после синовљевог неуспелог самоубиства је ЈЕЗИВ, ћеркин живот строго контролисао