ШАНСА ЗА НАШЕ КОМПАНИЈЕ: Огромно тржиште Африке пружа бројне могућности

Вања Петковић виши саветник у Центру за Блиски исток и Африку ПK Србије

29. 10. 2021. у 09:55

АФРИКА представља огромно тржиште и српске компаније треба да искористе могућности које оно нуди, посебно када се говори о сектору прехрамбене производње, пољопривредне механизације, ИТ и сектору туризма.

ШАНСА ЗА НАШЕ КОМПАНИЈЕ: Огромно тржиште Африке пружа бројне могућности

Фото Приватна архива

Српски пољопривредни производи, пољопривредна механизација потребни су растућој индустријској производњи Африке и представљају значајан потенцијал за извоз Србије на ово тржиште. Афричка индустрија хране има огроман потенцијал за раст, а према недавним извештајима УСАИД-а, до 2040. године очекује се да ће вредност намирница купљених на простору источне и јужне Африке порасти седам пута. 

Производња хране представља и значајан чинилац раста локалних економија који се огледа у сарадњи добављача и малих фармера, као и кроз унапређење руралних економија. Исто тако, мали, локални произвођачи не располажу адекватним техничким капацитетом и знањем који би резултовали производњом квалитетних и ценовно приступачних производа. Растућа средња класа све више купује у супермаркетима и вољна је да плати високе цене за квалитетне производе. Ово представља простор за српске производе да се нађу на полицама афричких продавница.

Због слабе примене агротехничких мера у сектору пољопривреде,  постоји простор за сарадњу стручњака, извоз ђубрива и пољопривредне механизације и пренос know-how у производњи.

У последње време ИТ сектор у Африци је привлачио највећи обим страних директних инвестиција и то захваљујући увођењу оптичких влакана у 2009. години. Многе светске компаније су присутне у Кенији, попут Cisco, Toyota, Visa, Sage, Scania, Nestle, Mitsubishi, LG, Intel, Huawei, General Electric, Bosch, и друге.

Кенија са растућом трговином и градским становништвом, и све бољом интернет инфраструктуром, постаје све привлачније тржиште за e-commerce услуге.  С друге стране, с обзиром на то да богати Кенијци иду чак у Индију ради медицинских третмана и плаћају по 10.000 долара за третмане који код нас коштају 1.500 долара, постоји значајан потенцијал за развој медицинског туризма, односно пружање ових услуга кенијским држављанима.

Државе које остварују значајнију размену са афричким континентом, имају економска представништва у том региону, која обављају бројне корисне функције за компаније које желе да послују са партнерима из Африке: успостављање важних контаката, упознавање локалних прилика, компанија, регулатива…

Такође, треба испитати и могућност отварања заједничког представништва у Африци за регион Балкана. Да бисмо искористили огроман потенцијал који ово тржиште нуди, треба да следимо пример земаља које су оствариле успех захваљујући физичком присуству на овом тржишту. 

Дуван, воће, поврће...

У ЗЕМЉЕ Африке Србија је у протеклој години највише извозила дуван и производе од дувана у вредности од 236 милиона долара, индустријске машине за 20 милиона долара, безалкохолна пића, воће и поврће, ђубрива и сточну храну. Највише се извозило у Алжир, Египат и Уганду. Главни увозни производи су металне руде вредне 57 милиона долара, кафа... Јужна Африка, Мароко и Египат су биле дестинације из којих смо највише увозили.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БЕТ ОЛЕ ПОКЛАЊА ПОТПИСАН ДРЕС АЛЕКСАНДРА МИТРОВИЋА! Сазнај како до поклона