ПАМЕТНА РИКША ИЗ СРБИЈЕ ХИТ НА СВЕТСКОЈ ИЗЛОЖБИ: Привредници задовољни наступом у Дубаију – следе први уговори

В. Н.

28. 10. 2021. у 09:55

КОМПАНИЈЕ и стартапи из Србије имали су већ првог месеца Светске изложбе у Дубаију запажене презентације пред међународним инвеститорима и посетиоцима, а у најави су нови пословни подухвати домаћих привредника.

ПАМЕТНА РИКША ИЗ СРБИЈЕ ХИТ НА СВЕТСКОЈ ИЗЛОЖБИ: Привредници задовољни наступом у Дубаију – следе први уговори

Илустрација, Фото Приватна архива

Марко Шћепановић, суоснивач и директор компаније Ono Bikes, каже да су током посете Дубаију разговарали са потенцијалним партнерима из Емирата, афричких земаља и Индије. Представили су неколико пројеката, међу којима, и познати електрични бицикл Made in Serbia.

Потенцијалним инвеститорима понудили су и паметне рикше са соларним панелима. Постоје заинтересовани, каже Шћепановић, јер су у питању производи који помажу да градови широм света буду чистији.

„Smart City box је изазвао интересовање индијских партнера, а за наше Degree aутономно возило интересовање је показао Masdar City у Абу Дабију са којим ћемо радити тест фазу.

Наши бицикли Ono Bikes ће направити пробој на индијско тржиште, а за њих су заинтересоване и многе локалне продавнице бицикала“, рекао је Шћепановић.

Домаћи привредници учествовали су на различитим бизнис форумима и сајмовима у оквиру Експоа. Компанија “Есо Трон” је навеће предузеће које се бави сакупљањем отпадних јестивих уља у Србији. Уз то је и једина компанија у широј околини која је регистрована за делатност производње организационог скупљања органског отпада и прераде истог. Бојан Глигић, регионални менаџер компаније каже да су упознали потенцијалне бизнис партнере са њиховим пројектима и могућностима заједничке сарадње да од отпада производе енергију по еколошким стандардима.

 
Гана, Кенија и Намбија траже храну из Србије

Никола Ралић, власник компаније Mirax Agrar, чија је основна активност велепродаја и дистрибуција свежег и смрзнутог воћа и поврћа, наглашава да је Дубаи „пословна капија“ за наше дистрибутере и произвођаче, што Србији даје могућност за извоз хране и производа из целог региона.

„Разговарали смо о доласку њихових представника у Србију. Имамо огромну перспективу по питању аграра и верујем да ћемо успети да остваримо економску сарадњу што ће допринети развоју српске економије“, каже Ралић.

И Дарко Ђорић, извршни директор Mind Group види афричко тржиште као нову-стару потенцијалну локацију за извоз наших роба и услуга.

“Надамо се будућој сарадњи са партнерима из Африке и изласку на тамошња тржишта”, рекао је Ђорић.

Хиљадама посетилаца из више од 190 земаља представили су се и стартапи из Србије, попут Green Air Clean, као и Град Крагујевац, чији градоначелник Никола Дашић позива привреднике из Крагујевца да учествују на Светској изложби која траје до краја марта 2022.

Успешни разговори о сарадњи на Глобал бизнис форуму Африка, Фото Приватна архива

Неимари из Србије у Емиратима

ГЕНЕРАЛНА менаџерка грађевинског кластера "Дунђер" из Ниша Биљана Аврамовић каже да су успоставили однос са једном владином институцијом из Дубаија, која поседује велики хaб стартапа заинтересованих за сарадњу са југоисточном Европом.

Гарант сарадње

ДИРЕКТОР Гаранцијског фонда Војводине Ђорђе Раковић каже да је током боравка у Дубаију успостављена сарадња са бројним пословним делегацијама везано за одрживи развој, с обзиром на то да Гаранцијски фонд има и гарантну линију у области енергетске ефикасности. Фонд се на Експоу представио кредитним линијама које пружа грађанима и привреди.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

МАКРОН МОЛИО ПУТИНА: Напет телефонски разговор четири дана пре рата: Зеленски вас лаже, људе су спаљивали