ДО БРЖЕ ТРГОВИНЕ - ОТВОРИТИ БАЛКАН: "Отворени Балкан" за лакши бизнис и више послова

В.Н.

25. 08. 2021. у 12:33

БРЖА, једноставнија и јефтинија трговина у региону, умрежавање националних служби за запошљавање како би компаније лакше долазиле до потребних кадрова, без чекања на границама и помоћ у ванредним ситуацијама, требало би да буду први видљиви резултати све атрактивније регионалне иницијативе Србије, Албаније и Северне Македоније „Отворени Балкан“ којој могу да се придруже и остале економије Западног Балкана.

ДО БРЖЕ ТРГОВИНЕ - ОТВОРИТИ БАЛКАН: Отворени Балкан за лакши бизнис и више послова

Фото Архива

Положен први испит када је било најтеже

Хеликоптери МУП-а Србије током августа притекли су у помоћ колегама из Северне Македоније како би се изборили са великим пожарима који су букнули у овој суседној држави.

У жељи да помогнемо у невољи једни другима увек кад затреба, али да оваквих неприлика буде што мање, „Отворени Балкан“ даје нови импулс привредној сарадњи и јачању пословних веза.

То је потврђено и са три споразума на која су своје потписе, на Пословном форуму у Скопљу 29. јула, ставили председник Србије и премијери Северне Македоније и Албаније.

Ови документи треба да унапреде трговину, омогуће стварање јединственог тржишта рада, као и међусобну помоћ и подршку у ванредним ситуацијама.

Важни потписи: Александар Вучић, Зоран Заев и  Еди Рама, Фото Архива

Ново име и јача подршка регионалној сарадњи

Регионална иницијатива "Мини Шенген" добила је ново име - "Отворени Балкан". Очекује се да од 1. јануара 2023. не буде граница између Србије, Северне Македније и Албаније, а да се већ од 2022. међусобно признају квалификације и радне дозволе.

„Привредници из Србије, Северне Македоније и Албаније очекују да ће потписани споразуми и договори  из Скопља омогућити да лакше, брже и јефтиније тргују.  То значи да ће припрема и реализација извозног – увозног посла између компанија бити са мање процедура, јер ће се по аутоматизму међусобно признавати извештаји лабораторија и сертификати, а неће се радити дупле анализе производа које доносе додатне трошкове и непотребно администрирање. На границама између ове три земље неће бити заустављања камиона и чекања“, објашњава Александар Радовановић, руководилац Центра за регионалну сарадњу Привредне коморе Србије (ПКС).

Реализација договореног, каже, позитивно ће утицати на раст и развој компанија, имаћемо веће и либералније тржиште, убрзање пословних процеса и ефикасније пословање што ће унапредити конкурентост и фирми и производа, као и међусобну  трговинску размену, заменом увоза са производима из ове три економије. Радовановић очекује и успостављање виших облика привредне сарадње кроз међусобно инвестирање, кооперације, заједничке наступе на трећим тржиштима, укључивање компаниија у ланце добављача великих страних инвеститора.

Привредници у конгресној Сали хотела “Александар палас”, Фото Архива

Привремени боравак и радна дозвола

Од 1. јануара 2022. планирана  је примена споразума који поједностављује добијање радних дозвола и боравка, а то у пракси значи слободан приступ тржишту рада, односно   привремени боравак у једној од ове три државе и радну дозволу, а процедура предвиђа електронско попуњавање пријаве.

„Како се све више у региону суочавамо са недостатком кадрова веома је важно за компаније, али и све оне који траже посао да имамо јединствену базу која ће омогућити размену информација и повећање мобилности радне снаге у региону. Умрежавањем националних служби за запошљавање фирме би се брже повезивале са одговарајућим кадровима“, додаје Радовановић.

Осим компанија, директну корист имаће и грађани који неће чекати сатима на граници, имаће више понуда за посао, моћи ће да купују и производе по конкурентним ценама...

Фото Архива

Отворени Балкан из угла привреде

Привредници Србије, Албаније и Северне Македоније поздравили су ново име регионалне иницијативе "Отворени Балкан", уз очекивања да ће брзо донети конкретне резултате у свакодневном пословању.

Мала је била конгресна сала скопског хотела „Александар палас“ да прими све представнике бизниса из ове три државе који су желели да у директном дијалогу са највишим државним званичницима изнесу предлоге и иницијативе за бољу привредну сарадњу, али и да на Б2Б састанцима договоре нове послове.

Светозар Јаневски, из компаније „Тиквеш“, Кавадарци, истиче значај веће мобилности радне снаге што је, сматра, посебно важно у сектору пољопривреде где је велики мањак радника.

Робна размена

ПРВО полугодиште текуће године карактерише повећање робне размене између Србије и Албаније за 32 одсто (30 милиона евра више) у односу на исти период 2020. и достигло је 123,1 милион евра.

Суфицит у робној размени на страни Србије у посматраном периоду износи 54,7 милиона евра, што је за 10 милиона више него у првом полугодишту 2020. године.

Фото Shutterstock

Укупна вредност извоза у Албанију у прошлој години износила је 156,2 милиона евра док је увоз био 45,3 милиона евра.

Најважнији српски извозни производи у прошлој години су били остаци од гвожђа и челика, кукуруз, безалкохолна пића, електрична енергија и пшеница. Из Албаније смо увозили парадајз, краставце, паприку, цемент, бетонски челик.

Вукашин Петковић, из компаније „Нектар“, Бачка Паланка подсећа да фирма има у Северној Македонији производњу и да ће им највише значити то што ће добити јединствени систем радне снаге и веће могућност запошљавања.

Марко Чадеж, Фото Архива

Директор компаније Р&Т групе из Тиране Ренис Тершана жели више да сарађује са фирмама у Србији и Северној Македонији и оцењује да је веома добра иницијатива „Отворени Балкан“. „Треба ојачати сарадњу, посебно сада у време пандемије ковида и омогућити не само слободан проток људи и робе преко границе, већ оснаживање пословних веза и у другим областима“, рекао је Тершана.

За 6 месеци пола милијарде евра са С. Македонијом

УКУПНА робна размена између Србије и Северне Македоније за пола ове године била је 500,8 милион евра, што је повећање од 27,2 одсто у односу на исти период 2020. Извоз у Северну Македонију износио је 369,2 милиона евра (раст од 24,8 одсто међугодишње). Увоз из те земље повећан је за 34,7 одсто у односу на исти период 2020. године и достигао је 131,6 милиона евра. Суфицит у робној размени са Македонијом износио је 237,6 милиона евра. Најважнији извозни производи су електричне машине и опрема, гвожђе и челик, минерална горива, котлови и машине. Увозили смо и гвожђе и челик, фармацеутске производе, минерална горива и пластичне масе. Укупна робна размена између Србије и Северне Македоније у 2020. години износила је 860,5 милиона евра и очекује се да ће на крају ове године премашити милијарду евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДА СРЦЕ ПУКНЕ: Малу Петру испраћају на вечни починак - потресан снимак са сахране девојчице коју је убио отац монструм (ВИДЕО)

ДА СРЦЕ ПУКНЕ: Малу Петру испраћају на вечни починак - потресан снимак са сахране девојчице коју је убио отац монструм (ВИДЕО)

ДА СРЦЕ ПУКНЕ: Малу Петру испраћају на вечни починак - потресан снимак са сахране девојчице коју је убио отац монструм (ВИДЕО)

06. 10. 2022. у 18:06

ПОТПУНО ГОЛА: Бритни Спирс у топлесу, без гаћица, људи око ње - муж и деца је се стиде због фотографија које су се појавиле (ФОТО)

ПОТПУНО ГОЛА: Бритни Спирс у топлесу, без гаћица, људи око ње - муж и деца је се стиде због фотографија које су се појавиле (ФОТО)

БРИТНИ Спирс је још једном отишла корак даље. Или је можда исправније рећи - још један корак уназад за некадашњу "поп принцезу".

06. 10. 2022. у 17:28

Коментари (0)

Huawei незаборавним догађајем представио нове уређаје и иновације у свом пословању