БИЋЕ ЖИТА ЗА ХЛЕБ И ИЗВОЗ: Пољопривредници у јужној Бачкој задовољни стањем пшенице на својим пољима

З. ГРУМИЋ

04. 02. 2023. у 07:15

РАТАРИ у јужној Бачкој су се, изгледа у право време, вратили хлебном житу, повећавајући површине под овом културом и до 30 одсто.

БИЋЕ ЖИТА ЗА ХЛЕБ И ИЗВОЗ: Пољопривредници у јужној Бачкој задовољни стањем пшенице на својим пољима

Фото Танјуг

Захваљујући повољним временским приликама, поља под пшеницом изгледају веома добро, посебно она посејана у оптималном року уз примену одговарајуће агротехнике.

И стручњаци и пољопривредници верују да ће сигурно бити још боље након првог прихрањивања биљака које следи крајем месеца. Пшеници иде наруку ова релативно блага зима, биљке су здраве и набујале и засад имају све услове за наставак раста и развоја, будући да су од јесење сетве до сада ипак добиле одређене количине падавина.

- Задовољни смо стањем стрнина на свих укупно око 340 хектара које смо засејали почетком октобра, од којих је 280 хектара под пшеницом, а остатак заузима јечам - прецизира агроном Живко Васин из Основне земљорадничке задруге "Жуњи-Силак" у Темерину, напомињући да су у тој задрузи повећали површине под хлебним житом за 20 до 30 одсто у односу на претходну годину.

И пољопривредник из Каћа Младен Михајлов, који је такође повећао површине на око 25 катастарских јутара.

- Обавио сам сетву крајем октобра и почетком новембра, што је нешто касније у односу на претходне године и веома сам задовољан како су биљке ушле у зиму и њиховим садашњим стањем. Посебно је битно то што их нису напале болести - каже Михајлов и напомиње да је повећао површине под пшеницом на рачун соје, чију производњу протеклих година драстично погађа суша.

Живко Васин/Младен Михајлов, Фото приватна архива/З. Грумић

И Синиша Мургашки, произвођач из Ченеја, који је сетву обавио средином октобра, истиче да је пшеница у врло добром стању.

- Имамо под пшеницом око 20 хектара, што је знатно више него лане. Смањили смо површине под сојом и кукурузом, због суше која током лета узме данак у производњи - наводи Мургашки.

У Србији је пшеницом посејано око 700.000 хектара, што је за неколико десетина хиљада хектара више него претходних година.

Анализа пре прихрањивања

ПРОИЗВОЂАЧИМА стручњаци препоручују да пре прихрањивања усева обаве анализу узорака земљишта, како би на основу добијеног резултата што прецизније применили одговарајуће врсте и количине минералних ђубрива.

- Потребно је такође да ратари повремено обилазе поља, како би благовремено уочили евентуалне појаве болести или глодара - поручује др Владимир Аћин из новосадског Института за ратарство и повртарство.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (1)

ПРИГОЖИНОВО ДРАМАТИЧНО ПИСМО ШОЈГУУ: Украјинци спремају велики напад на Бахмут, хоће да одсеку Вагнеровце