ДУПЛИРАНА ПЛАЋАЊА ПО ХЕКТАРУ: Земљорадници су у 2022. због енергетске кризе добили додатну новчану помоћ у вредности од 8.000 динара

С. Б.

01. 10. 2022. у 09:33

БУЏЕТ је ове године наменио 50,6 милијарди динара за субвенције у пољопривреди. Најзначајнија средства од 32,2 милијарде динара одвојена су за директна плаћања, за ИПАРД је издвојено 6,4 милијарде, а кроз мере руралног развоја - пет милијарди.

ДУПЛИРАНА ПЛАЋАЊА ПО ХЕКТАРУ: Земљорадници су у 2022. због енергетске кризе добили додатну новчану помоћ у вредности од 8.000 динара

Фото: Промо

Пољопривредни произвоћачи сваке, па и ове године, рачунају на давања по хектару. Овога пута износ је био дуплиран - 8.000 динара по хектару. Поред уобичајене субвенције, укупно 313.000 газдинстава добило је 125 милиона евра помоћи услед актуелног стања на енергетском тржишту. То је увећало подршку за 100 одсто.

Обезбеђена је финансијска подршка пољопривредним произвођачима сунцокрета овогодишњег рода како би им се обезбедио стабилан доходак. С друге стране, осигурава се снадбевање становништва и ублажавају последице раста цена. Подршка за пољопривредног произвођача утврђује се у износу до 7,8 динара по килограму испоручене, прoдате количине сунцокрета рода 2022. године. Право имају фирме или предузетници који се баве прерадом, складиштењем односно извозом сунцокрета. И то највише за 200 тона.

Само у другом позиву, у оквиру Пројекта за конкурентну пољопривреду у 2022. години, због велике заинтересованости опредељене су 1,2 милијарде динара. Држава новцем из буџета учествује у ннвестицијама и прихватљивим трошковима који се односе на унапређење конкурентности примарне сточарске производње. Мисли се пре свега на производњу млека и меса, пчеларства и аквакултуре.

Фото Ж. Кнежевић

Сточари су могли да конкуришу и за подстицај за тов стоке. За тов јунади се даје 15.000 динара по грлу, за тов јагњади - 2.000 динара по грлу, колико се давало и за тов јаради. Ко тови свиње, могао је да добије по 1.000 динара за сваку. Са највише новца држава помаже тову телади. За свако додељује - 20.000 динара.

Министарство пољопривреде подржава земљораднике да инвестирају у имовину пољопривредног газдинства за набавку нових машина и опреме за унапређење примарне производње биљних култура у 2022. години. Подстицаји се утврђују у износу од половине вредности реализоване прихватљиве инвестиције умањене за износ средстава на име пореза на додату вредност. У подручјима са отежаним условима рада у пољопривреди, додељује се 65 одсто ове вредности. Највиши укупни износ подстицаја који корисник може да оствари је 800.000 динара.

Фото: Free Images Pixabay

И МЛИНАРИМА УПЛАТА

ПРОИЗВОЂАЧИ брашна, који су регистровани за обављање делатности млинарства, који су испоручивали брашно у паковањима до пет килограма типа Т-400 глатко и Т-500, налазе се на списку корисника субвенција. Износ подршке утврђен је по пропорционалном систему у односу на укупан број подносилаца захтева. Укупно је било расположиво 160 милиона динара.

 

ПО КОШНИЦИ 800 ДИНАРА

ПЧЕЛАРИ су ове године могли да конкуришу за "подстицаје по кошници". Право на ову подршку може се остварити за најмање 20, а највише 1.000 кошница. Држава за сваку кошницу даје 800 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе у Первомајском; Руси заробили специјалце-падобранце ВСУ