СУША ОБРАЛА КУКУРУЗ: Соја претрпела највећу штету, а сунцокрет најмању, због елементарне непогоде

Ј. Су.

01. 10. 2022. у 12:35

СРБИЈА ће имати довољно кукуруза, соје и сунцокрета за своје потребе. Суша ће, међутим, узети данак и то ће највише коштати српски извоз.

СУША ОБРАЛА КУКУРУЗ: Соја претрпела највећу штету, а сунцокрет најмању, због елементарне непогоде

Фото: Д. Дозет

Берба кукуруза стигла је до неких 30 одсто, због блата у њивама, па се стручњаци не усуђују много да прогнозирају будући род, јер он тренутно варира од две до осам тона по хектару. Свакако, кукуруза би ове године могло бити од неких 4,7 до пет милиона тона.

- Суша ће на кукуруз оставити веће последице него прошле године - испричала нам је Сунчица Савовић, председник Удружења "Жита Србије". - То значи да ћемо мање имати за извоз, али ћемо свакако имати довољно за сопствене потребе. Управо почињемо нову тржишну годину са залихама кукуруза од 350.000 тона прошлогодишњег. Поједини хибриди добро рађају на нашим просторима, па су приноси кукуруза и до 12 тона по хектару.

Када је реч о сунцокрету, он је готов. Скинут је са њива. Ове године смо га имали на 15.000 хектара више него прошле. Али, без обзира на мање приносе, имаћемо већи род за неких 15.000 тона на годишњем нивоу, односно род од 660.000 тона сунцокрета.

- Оно што је за ову годину специфично, јесте забрана извоза сунцокретовог уља, па смо са релативно великим залихама започели нову тржишну годину - истиче Савовић. - За сунцокрет смо ушли са залихама од око 30.000 тона, а то је 30 милиона литара сунцокретовог уља, рафинисаног и нерафинисаног. Код нас на прераду оде око 580.000 тона сунцокрета, што је једнако производњи више од 300.000 тона сунцокретовог уља. У нашој земљи, годишње се потроши између 80.000 и 100.000 тона.

Према речима Савовићеве, соја је ове године од суше највише страдала. Засејане површине су исте као прошле године - 240.000 хектара. Приноси су мањи, а неке процене су да ће род бити 1,7 тона по хектару. Како српска соја није била конкурентна, већ смо били скупљи на тржишту, имамо и овде залихе. Старог рода је остало 240.000 тона.

ИЗВЕШТАЈ ПРОДУКТНЕ БЕРЗЕ

ЦЕНЕ пшенице и кукуруза су порасле током недеље, док је сунцокрет појефтинио, наводи се у недељном извештају Продуктне берзе. Пшеница са повећаним садржајем протеина, у зависности од параметара квалитета, продавана је од 37,6 до 41 динар за килограм без ПДВ.

Кукурузом рода 2021. године трговало се по 34,3 динара за килограм без ПДВ, што је и пондерисана цена. Берзански уговори за сунцокрет закључени су у распону од 66 до 66,2 динара за килограм без ПДВ. На тржишту соје није дошло до реализације берзанских уговора, а та роба нуђена је по цени од 80 динара по килограму без ПДВ.

СКУПЉА СЕТВА

ЈЕСЕЊА сетва је почела, а оптимални рок је за седам до 10 дана. Она је започета релативно скоро, због временских услова. Очекује се да пшеница буде посејана на неких 600.000 до 620.000 хектара. Због времена, сигурно је да ће сетва трајати до краја октобра.

- Мања употреба минералних ђубрива, имајући у виду раст цена, који се дешава већ другу годину заредом, обележиће ову сетву - смата Сунчица Саковић. - Прошлогодишња сетва била је за 50 одсто скупља него она у 2020. години.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ОСВОЈ КАРТЕ И БУДИ ДЕО ХУМАНЕ МИСИЈЕ НА ФЕСТУ