САВЕТ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ БИРА РЕКТОРА У УТОРАК: Кандидати сачинили програм рада и план будућег развоја

Љ. БЕГЕНИШИЋ

23. 05. 2021. у 11:40

УНИВЕРЗИТЕТ у Београду, наша највећа и најзначајнија образовна институција, у уторак ће добити новог ректора.

САВЕТ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ БИРА РЕКТОРА У УТОРАК: Кандидати сачинили програм рада и план будућег развоја

Фото Танјуг

Савет ће бирати између два кандидата, актуелне ректорке проф. др Иванке Поповић и декана Архитектонског факултета проф. Владана Ђокића. Обоје су недавно добили довољан број гласова чланова Сената УБ за улазак у "други круг".

Тада је од 46 чланова Сената за проф. Поповић гласало 27, за професора Ђокића њих 17, док су два гласачка листића била неважећа. Пошто су обоје добили више од трећине гласова колега из Сената, ниједан кандидат није могао бити изабран, па ће преломити чланови Савета.

Кандидати су сачинили програм рада и план будућег развоја највећег универзитета у држави, уз напомену да је кључно задржати квалитет наставе и очувати независност БУ.

ИЗАБРАЛИ И ТИМОВЕ

ОБА кандидата имају и своје тимове, па је тако проф. Ђокић за функције проректора предложио декана Економског факултета Бранислава Боричића, декана Шумарског факултета Ратка Ристића, декана Географског факултета Дејана Филиповића и бившу деканку Фармацеутског факултета Зорицу Вујић. У тиму ректорке Поповић су садашњи проректори Петар Булат, Петар Марин, Ненад Зрнић и Гордана Илић Попов.

У свом програму, између осталог, проф. Ђокић, уколико буде изабран, планира да БУ позиционира као друштвено ангажовану институцију, која ће стратешки бити усмерена на унапређење свеобухватног образовног система. Интензивираће напоре да Универзитет буде законски препознат као институција од националног значаја. Он подсећа да се универзитет у Београду састоји од 42 чланице које, свака на свој начин, доприносе угледу и афирмацији ове инстутуције. Истиче да поједине чланице доприносе угледу тако што подижу рејтинг Универзитета на међународним листама рангирања, друге учествујући у друштвеним процесима и активностима, неке унапређењем здравственог система, поједине унапређењем инфраструктуре кроз значајне националне пројекте...

- Евидентно је да је Универзитет хетерогена структура, и да његова снага лежи баш у тим специфичностима и различитостима - каже проф. Ђокић.

- Кључ за стратешко позиционирање Универзитета у Београду је јединство уз поштовање специфичности.

Актуелни декан Архитектонског факултета наглашава да ће се тежити и јавном и транспарентном информисању о раду БУ.

Ректорка Поповић која је изабрана пре три године оцењује да се у претходном периоду вредно радило, а да је у овом тренутку најважније да се превазиђу последице ковида и да се рад факултета врати у нормалне токове:

- Ми имамо тројну мисију: квалитетна настава, одлично истраживање и допринос друштву и привреди. Мислим да Универзитет у Београду то доста добро ради.

Иначе, нови ректор ступа на дужност 1. октобра и мандат му траје три школске године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МАКРОН МОЛИО ПУТИНА: Напет телефонски разговор четири дана пре рата: Зеленски вас лаже, људе су спаљивали