ОТКРИВАЊЕ ТАЈНЕ КРИСТОФЕРА КОЛУМБА: Мистериозно порекло могло би да буде решено за мање од пола године

Novosti online

20. 05. 2021. у 09:19

ПРОБЛЕМАТИКА око порекла познатог истраживача Кристофера Колумба могла би да се реши за пет месеци, јер су међународни научници отпочели с анализом његових ДНК остатака, чиме се надају да ће открити његове корене.

ОТКРИВАЊЕ ТАЈНЕ КРИСТОФЕРА КОЛУМБА: Мистериозно порекло могло би да буде решено за мање од пола године

FOTO: Depositphotos

Одоговор на питање да ли је Колумбо заиста био Ђеновљанин из данашње Италије очекује се након закључка анализе у септембру.

Тада би се могле потврдити и неке од других бројних теорија које тврде да је он био Шпанац, Португалац, Грк или чак и Пољак, преноси АП.

О раним годинама славног морепловца из 15. века зна се мало, а важан напредак у стварању комплетнијег профила истраживача који је умро пре 515 година учињен је 2003. када су ДНК анализе потврдиле да су кости покопане у гробници у севиљској катедрали заиста Колумбове.

Након тог налаза група истраживача са Универзитета у Гранади, која проводи испитивања, зауставила је рад зато што тадашња технологија везана за ДНК није била прецизна и захтевала је велику количину генетичког материјала.

Пошто је у међувремену наука напредовала, Хосе Антонио Љоренте, професор медицинске форензике са Универзитета у Гранади, сматра да је дошло до радикалног побољшања у ДНК анализи па је сада могуће анализирати јако мале фрагменте узорака.

Истраживачи тренутачно раде на четири комадића Колумбове кости, седам коштаних остатака, на зубу његовог сина Хернанда, а такође и на десетак фрагмената кости његовог брата Диега, који су у лошем стању.

Ти остаци ће бити послати на генетичку идентификацију у лабораторије у Риму и Фиренци у Италији, као и у лабораторије у Мексику и САД-у премда се истраживање координира из Гранаде, али такав независан поступак више лабораторија је потребан како би се постигла објективност резултата.

 - Неће бити повезаности међу тим лабораторијима како би се сачувала објективност налаза. Када сви завршимо с радом саопштићемо и упоредити добијене закључке - објаснио је Љоренте.

Он лично верује у опште прихваћену теорију према којој је Колумбо био Ђеновљанин, али додаје да је циљ пројекта решавање неких загонетки и контрадикција у историјској причи и добијање што је могуће веће количине информација како се више не би расправљало о пореклу Колумба.

Прекоокеанска путовања овог великог истраживача у име шпанске монархије од 1492. и 1504. године отворила су врата европској колонизацији Америке, које су Европљани тада називали "Новим светом".

Колумбо је умро 20. маја 1506. и сахрањен је у манастиру у шпанском граду Ваљадолиду, премда је наводно тражио да буде сахрањен у Америци, а одатле су му остаци премештени прво у Севиллу, па у Доминиканску Републику, затим на Кубу и на крају поново враћени у Севиљу.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 20. МАЈ: Сунлано и топло, до летњих 30 степени, ево када стиже промена