ПРОПЛАНАК ГЛАВА КРИЈЕ ТЕЛА ВОЈНИКА? Трагом снимака терориста тзв. ОВК претпоставља се где су посмртни остаци бранилаца са Кошара (ФОТО)

Р. ДРАГОВИЋ

20. 05. 2021. у 11:00

МЕСТО на ком терористи ОВК копају раку за убијене српске војнике, што се види на снимцима на "јутјубу, највероватније је пропланак на врху Глава, превоју изнад карауле Кошаре.

ПРОПЛАНАК ГЛАВА КРИЈЕ ТЕЛА ВОЈНИКА? Трагом снимака терориста тзв. ОВК претпоставља се где су посмртни остаци бранилаца са Кошара (ФОТО)

Фото: Принтскрин

На платоу Глава терористи су сакупили тела војника Војске Југославије, укључујући и руског добровољца и највероватније их ту закопали. Велика је вероватноћа да се посмртни остаци бораца који се воде као нестали и данас налазе у овој масовној гробници.

Ово тврди некадашњи командант Другог моторизованог батаљона 125. моторизоване бригаде ВЈ, пуковник у пензији Љубинко Ђурковић. После прегледаних снимака који су објављени у Албанији, на основу којих је Комисија за нестала лица Владе Србије затражила потрагу терена и ексхумацију, Ђурковић са великом сигурношћу тврди да препознаје локацију са снимка.

- То је пропланак на око 1.050 метара надморске висине. Ту је био један од издвојених објеката карауле Кошаре, који смо 14. априла поново запосели - објашњава пензионисани пуковник.

УБИСТВО У СЕЛУ ПАЛЕЖ?

ПОСТОЈЕ непроверене информације и да би тело једног од шесторице припадника Војске Југославије, који се воде као нестали, могло да почива у селу Падеж у Албанији. Сумњало се да је током битке на Кошарама овај војник заробљен и спроведен у ово село. Како се претпоставља, свестан да ће бити убијен, покушао је бекство и том приликом је убијен. Његово тело наводно је бачено у један од сеоских бунара.

После погледаног албанског видеа, Ђурковић није успео да утврди идентитет убијених сабораца. Ипак, он сматра да су на њима тела двојице његових војника убијених на путу од карауле према рејону Колибице. Његов батаљон, како објашњава, имао је погинуле војнике и после једног противнапада снага Војске Југославије, када их је неколико остало ван борбеног распореда. Тако су пали у шаке терориста.

Ђурковић: Могуће је да су баш на том месту сакупљена и закопана тела наших бораца

- У тој акцији су рањени и могуће је да су стрељани непосредно по заробљавању - наводи Ђурковић. - Рус Виталиј Глебович рањен је средином маја у покушају да заједно са двојицом добровољаца зађе иза леђа терориста. Он је заробљен, а највероватније и масакриран. Његово тело се, такође, види на снимку.

Локација импровизоване гробнице са видеа на коју указује Ђурковић, према сећањима учесника Битке на Кошарама 1999. године, налази се на самој међудржавној линији са Албанијом, на неколико стотина метара од граничног камена Ц-4. Посебан проблем стручним тимовима који ће кренути на поприште ове битке у потрази за телима бранилаца Србије може да представља што су Албанци уклонили највећи број граничних ознака. Ипак, постоје мапе на основу којих је могућа реконструкција граничне линије и утврђивање тачне локације.

И ЧЕКУ НА ПОПРИШТУ

У ВИДЕО-материјалу на ком је забележен напад терориста ОВК на Србију 1999. године налази се и снимак Агима Чекуа на Кошарама. Он је снимљен највероватније маја 1999. године у ширем рејону борбених дејстава, како заједно са другим терористима посматра бомбардовање српских положаја. Камером је забележен и његов смех док у објектив потврђује да се на положајима са којих се уздиже дим налазе Срби.

Додатне информације о околностима нестанка и смрти бранилаца отаџбине чије судбине до данас нису расветљене могли би да пруже ратни дневници командира и команданата чије су јединице браниле државну границу у околини Кошара 1999. године. У њима су поред прегледа операција и издатих наређења забележени и губици, локације и околности смрти бораца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

АКО МИ УБИЈЕШ ТЕЛО, НАД ДУШОМ МОЈОМ НЕМАШ ВЛАСТ: Данас славимо Исидора Хиоског, мученика који је погубљен на бруталан начин