ДРЖАВА ДРЖИ ЧАС ИСТОРИЈЕ: Министар Бранко Ружић каже да је готов Закон о идентитетским уџбеницима

Љ. Б.

30. 04. 2021. у 19:57

ПРЕДЛОГ измена и допуна Закона о уџбеницима којим треба да се реализује иницијатива да идентитетске уџбенике прави држава је при крају, остала су ситна нијансирања и да се обаве консултације са онима који су заинтересовани за издаваштво на тржишту. Мислим да ћемо врло брзо изаћи са тим предлозима и да ће се они наћи на Влади, а затим и у Скупштини Србије.

ДРЖАВА ДРЖИ ЧАС ИСТОРИЈЕ: Министар Бранко Ружић каже да је готов Закон о идентитетским уџбеницима

Новости

Ово је изјавио министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и тиме потврдио да је одмакао посао око реализације идеје да држава припрема и штампа уџбенике из српског језика и књижевности, историје и географије, коју је, пре извесног времена, покренуо председник Александар Вучић.

- Само држава може да направи уџбенике из српског језика, историје и географије. Ово остало на тржишту можете да пишете шта хоћете. Али да вам Јасеновац буде десет минута једног часа, е то сад мачку о реп окачите. Поштујем тржишну утакмицу, али не сме се дозволити релативизовање наше историје од стране разних издавача - рекао је тада председник Вучић.

Ружић је оценио да је то добра идеја, истичући да је формирана Радна група и да су практично припремљене измене и допуне Закона о уџбеницима, које би то питање третирале на начин да књиге за српски језик и књижевност, историју и географију штампа јавни издавач, не оглушујући се о досадашњи законодавни оквир који дефинише либерализацију тржишта уџбеника.

- Мислим да је то не само идентитетско, већ питање од националног интереса - рекао је Ружић.

Када овај пропис буде донет, поменуте уџбенике вероватно ће штампати једини Завод за уџбенике, као једини државни издавач.

ПРЕД ЂАЦИМА ВЕЋ ДОГОДИНЕ

КАКО је раније најваљено из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, нове уџбенике историје, српског језика и књижевности и географије ученици старијих разреда основне школе и средњошколци могли би да користе већ од 2022. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Слушај најновије вести и најбољу музику на радионовости.цом