ПОЗНАТО ЧИМЕ СУ СЕ ЗАРАЗИЛА ДЕЦА ИЗ УЖИЦА: Огласили се из болнице - није у питању корона

Novosti online

27. 04. 2021. у 14:00

СЕДМОРО деце из вртића, која су смештена у Здравственом центру Ужице, дефинитивно немају корона вирус, већ стомачни ротавирус, речено је у овој здравственој установи.

ПОЗНАТО ЧИМЕ СУ СЕ ЗАРАЗИЛА ДЕЦА ИЗ УЖИЦА: Огласили се из болнице - није у питању корона

Фото: портал Удружење "Родитељи"

У ову установу је примљено осморо малишана из једног приватног вртића, и већ је једно отпуштено кући, а остала деца би требало сутра да буду пуштена на кућно лечење, рекла је  Данијела Васиљевић, портпарол Здравственог центра Ужице.

- Деца немају корона вирус. Негативна су. Изолован је стомачни, ротавирус. Деца су добро, њихово здравствено стање је боље. Рехидрирана су и очекујемо да сутра буду пуштена кући - рекла је Данијела Васиљевић за наш портал.

Малишани су примљени на Дечје одељењу болнице у Ужицу због високе температуре, малаксалости, дијареје и повраћања.

Сва деца су из истог приватног вртића, узраста су од 13 месеци до три године, и примљена су са тежом клиничком сликом, али њихово стање је данас много боље, нико није животно угрожен.

Шта је ротавирус

Ротавирус је веома заразан вирус , чији се симптоми мало разликују од корона вируса код деце. 

- Ротавирус је инфекција која се манифестује дијарејом и повишеном температуром, некада деца и повраћају. Што су деца мања, многу пре могу да дехидрирају. Врло је ескплозиван, односно клиничка слика брзо почиње, нема никаквог уводног дела - објасила је раније  начелница педијатријске и неонатолошке интензивне неге у Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој др Снежана Рсовац, педијатар-пулмолог.

Поред тога што се дете прегледа, и установи да ли је и неки други систем захваћен, на основу столице, односно тестом се утврђује да ли има присуство рота или адено вируса.

- За родитеље је битно да, када дете има температуру преко 38,3 крену са антипиретицима. Ако је у питању одојче, не сме много да се чека да дете не дехидрира, па би се што пре требало јавити педијатру. Када је веће дете у питању, од 4, 5 година, може се сачекати, али ако дете има више од 10 столица дневно, са великим губицима, онда треба да буде хоспитализовано - навела је др Рсовац.

Вируси и алергије а симптоми се преплићу  

Иначе, поред ротавируса и ковида 19, међу децом су тренутно присутни и други риноворуси, као и алергије, чији се симптоми преплићу, а што је десетковало вртиће у Србији, рекао је јуче педијатар Саша Милићевић.

- Има алергија баш јако пуно, и та алергијска симптоматологија подсећа на корону. Ако некоме, рецимо, цури нос, ако га сврбе очи, кашљуца, кија, осећа се мало малаксало то јако подсећа на корону, а поготово ако неко има алергијску кијавицу, он може да изгуби и мирис. Онда кажу:" Види, изгубио мирис, кашље, цури му нос,  то је сто одсто корона". У ствари, то знају да буду класични симптоми алергије, и то јесте врло честа алергија, с тим да наравно може да добије и корону - објаснио је између осталог др Милићевић за наш портал:

- Обично ко има ковид, има температуру, али и не мора да има. Тако да неко може да нема температуру, а да има ковид, а може да има алергију и да има температуру због неке друге инфекције. Сада је баш незгодан период године.

Сада су присутне алергије на полен трава и дрвећа, а нарочито на траву.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СЛАВИМО ПРЕПОДОБНОГ ТЕОДОРА: Био је неверник, а онда му се живот преокренуо након једног догађаја