ШТО ЗАСАДЕ, ТО ПОЈЕДУ ЗА УЖИНУ: Како је Новосађанка Весела Мачкић постала кандидат за најбољу учитељицу на свету (ФОТО)

Љ. П.

27. 04. 2021. у 16:00

ВЕСЕЛА Мачкић, учитељица новосадске Основне школе "Иван Гундулић", најбољи је едукатор на националном нивоу, а ускоро би могла да понесе и титулу најбоље учитељице на свету.

ШТО ЗАСАДЕ, ТО ПОЈЕДУ ЗА УЖИНУ: Како је Новосађанка Весела Мачкић постала кандидат за најбољу учитељицу на свету (ФОТО)

Фото: Н. Кларић

На конкурсу светског такмичења Global Teacher Prize нашло се и име ове насмејане, пожртвоване и изнад свега омиљене учитељице.

А ако питате бивше и садашње њене ученике и њихове родитеље, она је за њих од првог дана у школским скамијама - најбоља на планети, и то с радошћу и усхићењем истичу.

- Узбуђена сам због учешћа на овом конкурсу, и када сам подносила пријаву, нисам била сигурна да ли је то исправно - казује нам учитељица Мачкић, окружена својим малишанима, како воли да каже за своје ђаке. - Удружење "Живојин Мишић", које ме је прогласило за победника на националном такмичењу ме је подстакло, и надам се да ћу достојанствено представљати нашу земљу.

Учитељица са деветогодишњим просветарским искуством, велики је иноватор, а часови су врло креативни, па је заједно са ђацима развила еко-башту у којој сви ученици школе саде поврће, брину о њему, и на крају једу га за ужину и здраво се хране.

- Сматрам да генерације које одрастају уз рачунаре треба вратити природи - непоколебљив је став учитељице Мачкић. - Градиво се не учи само у учионици, а циљ едукације је да стечено знање буде трајно а важно је да деца развијају вештине које ће им бити потребне у будућности. Нама требају деца која ће усвојити знања и знати да их примене. Радећи са са биљкама, ђаци без бојазни од неуспеха усвајају градиво, испољавају креативност и препознају своје могућности.

Сто поред табле и велики прозори последње учионице на другом спрату осмолетке "Иван Гундулић", препуни су разног зелениша. Из саксија расту паприка, парадајз, босиљак, жалфија, матичњак. У мноштву биљака, издваја се саксија са малим плодовима паприке, које ће малишани учитељице Мачкић, ускоро у сласт појести за ужину. Без иједне грешке, првачићи, иако одрастају на асфалту, препознају сваку биљку коју су са својом учитељицом посадили и о њима свакодневно брину.

ПЕВАЊЕ ХИМНЕ

ДО пандемије короне, сваког понедељка, први час у учионици учитељице Мачкић је започињао певањем химне Србије "Боже правде". Због тренутне ситуације и поштовања мера заштите, ова пракса је изостала.

- Чим се створе добри услови, настављамо са нашом традицојом - открива нам учитељица. - На тај начин развијамо и љубав према нашој земљи. Била сам разочарана када сам видела да и многи старији не знају текст наше химне, па чак ни њен назив.

- Сви заједно се залажемо за очување животне средине - истиче наша саговорница, напомињући да прикупљају ПЕТ амбалажу, стару хартију, чепове, лименке - поносна је на своје ђаке учитељиц Мачкић, која је са њима снимила више од десет едукативних телевизијских емисија.

У свом раду са децом, учитељица Мачкић, и сама спортиста, вицешампион Србије у 2019. години у триатлону, акценат ставља и на физичку активност, те не чуди што сви њени ђаци знају да пливају и клижу на леду.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОПШТА ПАНИКА НА ПОЗНАТОМ СРПСКОМ ЛЕТОВАЛИШТУ: Погледајте хорор сцену из Грчке (ВИДЕО)