ЗАШТО ДОКТОРИ ЗАОБИЛАЗЕ КИКИНДУ? Дом здравља и болница без лекарског кадра, нико се не јавља на три конкурса

Р. ШЕГРТ

17. 04. 2021. у 16:30

ДОМ здравља у Кикинди тренутно ради са мањком стручног кадра, јер установи недостаје чак шест лекара!

ЗАШТО ДОКТОРИ ЗАОБИЛАЗЕ КИКИНДУ? Дом здравља и болница без лекарског кадра, нико се не јавља на три конкурса

Фото: Р. Шегрт

Слободна радна места покушавају да попуне што пре, па су чак три пута расписали конкурс, али се није јавио ниједан кандидат. Проблем решавају тако што су, по уговору о раду, ангажовали два доктора који су у пензији и они раде у ординацијама опште праксе.

- По кадровском плану наша установа требало би да има 54, а код нас сада ради 48 лекара. Нажалост, на конкурсе за три радна места није нам се јавио ниједан лекар. Недостатак кадра настао је јер након добијања специјализације лекари одлазе из наше установе, не враћају се у Кикинду или прелазе у друге установе. Један колега недавно је прешао у нову ковид-болницу у Батајници. Мало ће бити лакше када се два лекара врате са стажирања и једва чекамо да почну да раде. Надамо се да ће се у међувремену неко јавити и на конкурс који је отворен - објаснила је др Биљана Марковић, директорка Дома здравља.

Будући да од почетка пандемије вируса корона у нашој земљи, дакле већ годину дана, Дом здравља има две ковид- амбуланте и да екипе ове установе раде на пункту за вакцинацију, лекари који су запослени у Дому здравља имају препуне руке посла. Овој установи припада и Хитна служба као и Кућно лечење пацијената, тако да су екипе константно на терену.

ОРТОПЕД ДО 14 ЧАСОВА

ОПШТОЈ болници у Кикинди недостаје ортопед, јер је један специјалиста напустио ову и прешао у установу у Новом Саду. Ортопедија сада има једног активног лекара и другог који је на специјализацији. Будући да ортопед специјализант не може самостално да дежура, Ортопедија ради само до 14 часова, па пацијенте са преломима и повредама збрињавају хирурзи или их шаљу на лечење у Сенту, Зрењанин или Нови Сад.

- С обзиром на кадровски проблем који имамо, наши лекари много раде, имају много дежурстава, раде и викендом и преуморни су. И поред тога, нико не одбија посао и кад год се неко од колега позове да ради прековремено увек се одазове. Трудимо се да их одмарамо тако што мењамо екипе - наводи др Марковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Слушај најновије вести и најбољу музику на радионовости.цом